МЪЛНИЯ! Бивша министърка на Бойко хвърли бомба: Осинових дете по време на пандемията

0

Неочаквано признание направи бившата външна министърка в третия кабинет на Бойко Борисов и настояща депутатка от ГЕРБ Екатерина Захариева. От трибуната в пленарна зала тя обяви, че е осиновила дете по време на ковид кризата. Това се случи, докато народните представители обсъждат промените в Семейния кодекс, които целят облекчаване на процедурата за осиновяване.

По време на пандемията Захариева е прекарала осиновителски курс.

„Аз имам личен опит от такъв курс, защото аз съм осиновител. Беше по време на най-тежките условия на ковид. Аз бях впечатлена от професионализма. Беше онлайн, но отговориха на доста голяма част от въпросите, които лично аз имах и всеки осиновител предполагам. Дори и за решението и преценката на органите след това дали да те впишат в регистъра, защото чисто формално може да отговаряш на условията – да нямаш заболявания, да имаш доходи, но психически да не си подготвен за тази стъпка“, каза Захариева от трибуната в Народното събрание.

Депутатката е омъжена от 17 години за архитект Ангел Захариев.

Захариева е втората депутатка от ГЕРБ, която съобщава, че е осиновила дете, след като преди време и Деница Сачева обяви, че е станала осиновителка.

През 2015 г. двете започнаха работа по промените в Семейния кодекс които да се улесни разкриването на тайната на осиновяването и това да става по административен път, а не след съдебно решение. Още тогава те лансираха идеята да се прекрати възможността за разсиновяване освен ако не е наложително. Тогава обаче те не минаха, припомня Дир.бг.

Междувременно стана ясно по-рано, че парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС ще подкрепят предложението за падане на тайната на осиновяванията в съда при второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Семейния кодекс.  Предложението е на ПП-ДБ.

„След разговор между парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ в зала ще подкрепим предложението за разкриване на произхода на осиновения в съда“, съобщи депутатът от ПГ на ДПС Ертен Анисова в кулоарите в парламента.

Тя припомни, че текстът, който засяга разкриването на произхода, в Семейния кодекс е бил отхвърлен от парламентарната правна комисия.

ПГ на ДПС е напраила нови три предложения, свързани с осиновяването, съобщи и депутатът Хатидже Георгиева. Едното е изискване за становище от отдел „Закрила на детето“ в случай на осиновяване на внук. Другото е разширяване на достъпа до националната електронна информационна система чрез включване на представител на Държавната агенция „Закрила на детето“. От ДПС предлагат и наблюдение след осиновяване, което да гарантира, че правата на детето са защитени.

Бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева уточни, че предложението, свързано с произхода на осиновяването, срещнали различни разбрания и различни правни аргументи, но днес окончателно се взело решение ГЕРБ-СДС и ДПС да го подкрепят в законопроекта.

„Надявам се днес окончателно текстовете да бъдат приети, работата по тях започна още 2016 г.“, каза още Сачева.

Темата за осиновяването е малко далече от тежките политически дебати и битки и в пленарната зала, и извън нея, но касае хиляди българи, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни, че хиляди осиновени деца търсят своя произход.

Атанасова обясни, че ПГ на ГЕРБ са забелязали като тенденция, че през последните три години са намалели трайно осиновяванията. Именно поради това внесохме промените в Семейния кодекс, каза още тя и допълни, че текстовете вероятно ще се гледат в пленарна зала на второ четене днес.

С цел облекчаване на осиновяванията в промените в закона се предвижда създаване на Единна електронна платформа за кандидатстване за пълно осиновяване, като част от Национална информационна система към Социалното министерство. Така се премахват регионалните регистри, а на кандидат-осиновителите, определени като подходящи, ще се дава цялата информация за детето в доклад по образец.

Въвежда се максимална възрастова разлика от 50 години между осиновяващ и осиновен, подобряват се възможностите за осиновяване на братя и сестри. С цел защита интересите на децата в случаите, в които те са изоставени, а биологичното семейство не се интересува от тях и в същото време не дава разрешение за осиновяването им, се дава възможност на съда да се произнесе за причините за неуспешна реинтеграция и чрез съдебно решение те да получат шанс да попаднат в семейна среда.

Урежда се учредяването и на настойничество и попечителство на деца-бежанци, намиращи се на територията на България.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.