Мария Габриел получи мандата, но с уговорки

0

Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел получи от Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство, но с уговорки, които ще сподели с президента.

Преговорите между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ продължиха буквално до последния момент преди церемонията в президентството и станаха причина за забавянето ѝ с 15 минути. Габриел пристигна, придружена от премиера в оставка Николай Денков и преговорните екипи на двете формации от управляващото мнозинство. В момента те разговарят с държавния глава при закрити врата.

ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ обсъждаха мандата интензивно в продължение на цяла седмица и до вчера изглеждаше, че съгласие е постигнато. Късно снощи обаче партньорите във властта обявиха, че договорка няма да има, и посочиха различни причини.

Във версията на ГЕРБ провалът е причинен от несъгласия за състава на правителството, а „Продължаваме промяната – Демократична България“ – че е заради отказа на партията на Бойко Борисов да подпише коалиционното споразумение. Формациите от мнозинството си размениха остри реплики.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.