Мъж зове за свещена война срещу израелци и американци, закопчаха го в София

0

При ареста му открили знаме на „Ислямска държава“ и хладно оръжие

Мъж е задържан вчера в София и обвинен за това, че призовава за свещена война спрямо израелци и американци.

За вота съобщиха на брифинг, в който участват ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, заместник-градските прокурори Христо Кръстев и Иво Илиев, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

Действията на прокуратурата и МВР са започнали след сигнал от ДАНС, получен вчера към 17:00 часа, обясни прокурор Илияна Кирилова, цитирана от БТА. Тя добави, че мъжът е изпратил видеоклип до двама души, в който той е облечен със специфично облекло и призовава към свещена война.

Мъжът е роден в Бейрут, Ливан и се предполага, че е палестински гражданин. Задържан е за до 72 часа. При акцията по ареста му са открити знаме на „Ислямска държава“ и хладно оръжие, посочи прокурор Христо Кръстев.

Прокуратурата е повдигнала обвинение по Глава четиринадесета „Престъпления против мира и човечествата“ от Наказателния кодекс по чл. 407 – „Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години“.

Обвиняемият е реабилитиран, след като е осъждан за трафик на мигранти през 2016 г. Той е с постоянен статут, пребивава в България от 1996 г. известен на службите и с идеите за подкрепа на Ислямска държава.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.