Местят „Мона Лиза“ в мазето на Лувъра

0

10 милиона туристи годишно ѝ се любуват в музея

„Мона Лиза“ избрана за „най-разочароващия“ шедьовър в света. Лувъра търси нов дом на картината на Леонардо да Винчи и обмисля преместването ѝ в подземна зала на музея.

Известната картина може да отиде в мазето, но не защото не става за гледане, а точно обратното. Шедьовърът на Да Винчи е „жертва“ на огромния си успех и в момента Лувъра търси възможност да премести картината от залата, в която се намира, за да могат посетителите да ѝ се любуват подобаващо. Един от вариантите е подземна зала в музея.

Анкетата, която определи Джокондата като „най-разочароващия шедьовър“ е заради постоянните тълпи от хора пред нея. Всъщност, времето, което имаме да се насладим на Мона Лиза е едва 50 секунди, ако изобщо можем да го направим спокойно, без някой да ни „диша във врата“.

В същото време, друга емблематична картина се завръща в Лувъра, а най-популярният музей се превърна в спорта зала.

Нарисувана от Леонардо да Винчи през 16 век, картината влиза в колекциите на френския кралски двор, а след Френската революция е преместена в Лувъра. Всяка година, близо 10 милиона души се докосват до Джокондата и я превръщат в най-посещаваното произведение на изкуството в света.

Днес Лувъра обмисля за премести Мона Лиза в отделна зала в подземен етаж на музея, до която ще се стига през отделен вход. Решението цели да потуши общественото разочарование и да позволи на посетителите по-приятно изживяване при гледане на другите произведения, които в момента остават скрити от селфи стиковете около шедьовъра на да Винчи, съобщава Нова телевизия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.