Милиардите на София потъват в „зоната на здрача”

0

Политиците в Столичния общински съвет са на път да влязат в специализираните учебници с налагането на нови термини – „кмет в опозиция“ и „мнозинство на опозицията“. През последните две седмици най-многобройната група в СОС- на ПП/ДБ/“Спаси София“, която на теория спечели местните избори през есента на м.г., и кметът й Васил Терзиев на практика останаха сами в градския парламент.

След почти 3-месечни преговори ПП/ДБ/СС получиха правото да излъчат негов шеф – Цветомир Петров, но само няколко часа по-късно гледаха отстрани как ГЕРБ и БСП избират председателите на всички ключови комисии с помощта на по-малочислените групи- „Синя София“ на проф. Вили Лилков, ИТН, отцепниците от „Възраждане“ и ВМРО чрез единствения си общинар Карлос Контрера. В допълнение ГЕРБ и БСП увеличиха числеността на комисиите така, че ПП/ДБ/СС да нямат, а останалите да имат мнозинство.

Това се случи два пъти – на 8 февруари и на 22 февруари, след като заради нарушения на правилника областният управител Вяра Тодева поиска съставът на комисиите да се гласува отново. Така ГЕРБ и БСП направиха така, че проформа лица на СОС и на Столична община да са хора от ПП/ДБ/СС, но де факто лостовете за взимане на решения да са в техните ръце.

Драмите с избора на председателите на комисии засилват съмненията, че от този общински съвет може да се очакват решения, които няма да се харесат на данъкоплатците, тъй като ще става дума за задкулисни договорки и неизгодни за София сделки. Основание за подобен изводът дава фактът, че само за 3 месеца в градския парламент се оформиха твърде много „независими“ групи и „независими“ общинари. Много от тях приличат на политически еднодневки, за които е под въпрос дали ще работят в интерес на жителите на града.  

При старта си на 13 ноември м.г. СОС се състоеше от 7 групи, зад всяка от която стоеше партия или коалиция, за която са гласували столичани. 61-членният общински съвет бе разделен по следния начин: ПП-ДБ-„Спаси София“ имат 23 души, ГЕРБ-СДС-14, БСП-9, „Възраждане“-8, „Синя София“ на проф. Вили Лилков-3, ИТН-3 и ВМРО-1. След драматичното заседание на 8 февруари част от групите се разроиха още и зад някои от тях вече не стои никой.

Тази на „Възраждане“ например намаля до 3-ма души (по правилник те не са група, защото минималната численост е 5 човека), след като 4-ма други бяха изключени, а един сам се обяви за независим. Така отстранените възрожденци вече са без политическа сила зад гърба си и могат да сформират своя група или да се присъединят към друга.

Шефът на неизгонените от „Възраждане“ Деян Николов няколко пъти каза, че групата на „предателите“ няма да се отчита пред никого. Въпреки това с помощта на ГЕРБ и БСП отцепниците оглавиха две ключови комисии в СОС – по архитектура и по екология, през които минават всички доклади за строежи. 

БСП също отлъчи общинарите си заради решението им да гласуват за Цветомир Петров и да колаборират с ГЕРБ при съставянето на комисиите.

От „Позитано“ 20 съобщиха, че Иван Таков, Ваня Григорова (всъщност тя не е член на БСП, също и Войслав Тодоров, който единствен се противопостави на колегите си) и останалите от червената група вече представляват само себе си, но не и БСП.

Драматичният избор на комисии доведе дотам, че приблизително 1/4 от състава на СОС вече може да внася или да подкрепя предложения, без да се съобразява с никой. Немалка част от тези хора със сигурност са наясно, че този мандат ще им е последният и че след 4 г. те почти сигурно няма да са общински съветници. Много от тях вероятно няма да са и в политиката.

Всичко това идва да каже, че е възможно проблемите за данъкоплатците в София да не свършат със старта на работата на СОС по същество, а напротив- сега да започват. Както се е случвало и в предишни съвети, в този също може да започнат да се прокарват съмнителни и направо скандални доклади.

Един от примерите за такъв в миналото, внесен от малка група, но приет и с гласовете на ГЕРБ, бе даването на т.нар. крайградски автобусни линии на частна фирма за 8 г. Както „Сега“ многократно писа, става дума за договора с „МТК Гроуп“, който вече многократно бе определян от общинари и дори от депутати като крайно неизгоден за София.

Същият бе сключен през 2016 г. по предложение на споменатия Карлос Контрера от ВМРО, но и с подкрепатата на ГЕРБ и „Атака“. Ключовото в този договор е, че цената на км/пробег, която общината плаща на фирмата, непрекъснато трябва да се индексира според инфлацията.

Така частното дружество вози пътниците на по-висока цена от общинското „Столичен автотранспорт“, което постави въпроса нужна ли е подобна концесия. Преди години СОС създаде специална група да преговаря с „МТК Гроуп“ за облекчаване на клаузите в договора, като не е известно тя да е постигнала нещо. В допълнение бе наета и правна кантора да анализира документа.

Впоследствие бе съобщено, че консултантът е намерил 18 начина как общината да бъде атакувана в съда, като междувременно „МТК Гроуп“ заведе множество дела. Сега е любопитно да се види дали този СОС ще удължи споразумението и при какви условия. Любопитно е и дали в новия СОС ще се внесат още проектодоговори като този за крайградските линии. 

Как се стигна дотам, че над новия СОС и над много от политиците в него тегне сянка на съмнение още преди той да е заработил?

Обяснението е просто-преди изборите част от партиите и коалициите обещаваха едно, а днес правят друго. ГЕРБ например доскоро твърдяха, че тъй като загубиха кметските избори, през следващите 4 г. ще бъдат яростна опозиция и ще оставят да лъсне, че Терзиев и ПП/ДБ/СС не могат да управляват.

През последните дни палачинката изведнъж се обърна и стана ясно, че ГЕРБ няма да гледат отстрани и да критикуват, а заедно с БСП ще контролират движението на докладите в почти всички най-важни комисии и ще могат да налагат волята си.

Още по-странно е поведението на БСП. Преди изборите, та доскоро, лидерът софийските социалисти Иван Таков често казваше, че най-важното нещо за София е да се разгради „моделът ГЕРБ“.

През последните дни обаче именно БСП помогнаха на хората на Бойко Борисов да овладеят общинския съвет. Разнобоят между думи и дела при червените общински съветници доста точно описа не друг, а коалиционният им партньор – споменатият Войслав Тодоров, който е от „Изправи се БГ“.

„Хората гласуваха да се осветли корупцията в Столична община и да се започне по различен начин. Гласуваха да разнищим защо ГЕРБ изляха милиони чрез инхаус поръчки в общински предприятия като „Софекострой“, а то продължава да трупа рекордни загуби.

Опасявам се, че с председатели на икономическата и стопанската комисия от ГЕРБ това няма да се случи“, обърна се Тодоров към собствената си група на последната сесия. Минути след това бесепарите гласуваха точно по начина, по който Тодоров ги убеждаваше да не го правят. 

Именно овладяването на общинските фирми ще е един от първите тестове, чрез които ще стане ясно дали ГЕРБ и БСП се съюзиха само да отпушат работата на СОС, или между тях има и други договорки.

Както е известно, в момента всички бордове на дружества като ЦГМ, „Топлофикация“, „Софекострой“, общинските пазари, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“ и др. са избрани в годините на тотален монопол на ГЕРБ. В тези бордове обаче има и хора на БСП.

Мандатите на членовете на управителни съвети на изброените дружества или вече са изтекли, или скоро изтичат. Предстои да се следи дали новото „мнозинство на опозицията“- ГЕРБ, БСП, „Синя София“, ИТН, отцепниците от „Възраждане“ и ВМРО, ще наложат същите или нови партийни калинки в общинските бордове, които разпределят стотици милиони от парите на Столична община.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.