Мистериозно заболяване плъзна по кучетата в Щатите

0

Мистериозно заболяване сред кучетата се разпространява в САЩ, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Американската ветеринарномедицинска асоциация е изискала от ветеринарите да докладват всички случаи. Учените все още не са установили дали патогенът, който може да доведе до фатален изход, е вирус или бактерия, и дали не е вариант на т.нар. кучешка кашлица.

Симптомите включват кашлица, която може да продължи 4 до 6 седмици. Тя може да се развие в бронхит и да се задълбочи до пневмония. Някои тежки случаи се характеризират с бързоразвиваща се пневмония в рамките на 24 до 36 часа. Засега има малка вероятност болестта да се разпространи в човешката популация, но ветеринарите предупреждават собствениците на кучета да вземат мерки през празничния сезон, когато животните пътуват заедно със семействата или биват оставяни в хотели за кучета.

Случаи на заболяването се докладват от месеци, но сега асоциацията отправя официално предупреждение предвид празничния сезон.

Орегон съобщава за 200 случая. Не е ясен броят на заболелите в щатите Калифорния, Колорадо, Флорида, Джорджия, Айдахо, Илинойс, Индиана, Мериленд, Масачузетс, Ню Хемпшир, Роуд Айлънд, Върмонт, Вашингтон. Властите в Орегон работят съвместно с щатските и националните диагностични лаборатории за идентифициране на случаите. Щатският университетски колеж по ветеринарна медицина и биологични науки в Колорадо е свързал заболяването с някои случаи на тежка пневмония и смърт, се казва в съобщение на асоциацията.

„Не знаем дали болестта може да прескочи между видовете, независимо дали хора или котки. Наблюдаваме ситуацията,“ каза ветеринарката Рина Карлсън, президент на асоциацията.

Експерти от Ню Хемпшир са фокусирали изследванията си върху нова бактерия, но антибиотиците се оказват неефективни, каза още Карлсън. Тя препоръча собствениците на кучета да ваксинират редовно животните си и да търсят помощ от ветеринарните лекари възможно най-рано.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.