Все пак патриарх Неофит ще отслужи великденското богослужение

0

Патриарх Неофит ще отслужи празничното пасхално богослужение. По-рано се появи информация, че е възможно то да бъде отслужено от врачанския митрополит Григорий. За NOVA от Светия синод отрекоха тази информация.

Светейшият български Патриарх Неофит ще възвести Христовото Възкресение в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Пред храма се очакват хиляди вярващи, които заедно ще посрещнат Възкресение Христово.

Участие в службата са потвърдили държавният глава Румен Радев и служебният министър-председателят Гълъб Донев.

В ранните часове на Велика събота българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан отпътува за Йерусалим, за да донесе у нас Благодатния огън. Заедно с него са и петима свещеници.

В делегацията са включени Емил Велинов – началник на отдел „Протокол“ в Светия синод на Българската православна църква и посланика ни в Израел Румяна Бъчварова. Те пътуват с правителствения самолет „Фалкон“.

Българската църковна делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото, разказва Би Ти Ви. Българската делегация първа ще вземе Благодатния огън от храма на Божи гроб тази година.

Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където ще се състои в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. В храма ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия. Точно в полунощ ще бъде традиционно обиколен храмът със запалена свещ от пламъка на Благодатния огън, 

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Тези които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.