Моряк и кучето му бедствали в Тихия океан три месеца, днес стъпиха на суша (снимки)

0

Австралийският моряк Тимъти Шадок и кучето му бяха спасени от мексикански рибарски кораб, след като прекараха близо три месеца отдалечен от брега в Тихия океан. Благодарен съм, че съм жив, каза Тимъти, стъпвайки на суша за първи път от началото на премеждието им, предадоха Асошиейтед прес и БТА. 

Петдесет и четири годишният Тимъти Линдзи Шадок слезе на сушата в мексиканския град Мансанильо, след като беше прегледан на борда на кораба „Мария Делия“, който го спаси. 

„Чувствам се добре. Чувствам се много по-добре, отколкото бях“, каза брадясалият и отслабнал Шадок с усмивка пред репортери на дока в пристанищния град на около 337 километра западно от столицата Мексико.

„Изключително съм благодарен на капитана и риболовната компания, които спасиха живота ми. Жив съм, а дори не мислех, че ще оцелея“, сподели още Шадок, добавяйки, че двамата с неговото невероятно куче Бела се чувстват добре. 

Тимъти Шадок описва себе си като тих човек, който обича да бъде сам на брега на океана. Запитан защо е тръгнал през април от мексиканския полуостров Южна Калифорния, за да прекоси Тихия океан до Френска Полинезия, Шадок първоначално изглежда объркан.

„Не съм сигурен, че имам отговора, но много обичам да плавам и обичам хората в морето. Те ни свързват и събират. Океанът е в нас. Ние сме океанът“, казва той. 

Катамаранът на мъжа от Сидни отплава от мексиканския град Ла Пас, но е повреден от лошото време седмици след началото на пътуването. Шадок казва, че за последен път е видял суша през май, когато навлиза в Тихия океан. По думите му тогава е имало пълнолуние. 

Кучето на Тимъти.

Шадок разказва, че разполагал с достатъчно провизии, но буря е повредила електрониката на лодката и го е лишила от възможността да готви. Двамата с кучето Бела оцеляват, хранейки се със сурова риба.

Тимъти Шадок казва още, че скоро ще се върне в Австралия, където очаква с нетърпение да види семейството си.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.