„Музикаутор“ атакува пилона на Рожен

0

Откриването на „Пилон Рожен“ е поредната инициатива, която претендира за родолюбие и патриотизъм, но е на път да се проведе в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, тъй като организаторите отказват да уредят правата за музиката.

Това се казва в позиция на организацията на автори и композитори Музикаутор.

Оттам обясняват, че въпреки многобройните уведомления организаторът – Фондация „Наследство в бъдещето“, отказва да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието.

„Така за пореден път в България ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика“, коментират от организацията на автори и композитори.

Според Музикаутор нарушаването на законите в една правова държава е несъвместимо с понятието патриотизъм.

„Ето защо е още по-фрапиращ фактът, че събитието има официалната подкрепа на редица медии, държавни фирми, общини, политици и общественици и се провежда под патронажа на президента“, допълват от организацията.

От Музикаутор посочват още, че 30 години, откакто действа Законът за авторското право и сродните му права, не „стигнаха да се проумее необходимостта от последователна и категорична политика на държавата относно защитата на правата на авторите“.

Изпълнителният директор Иван Димитров обясни, че повторното включване на България в черния „Списък 301“ на САЩ за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост е показателно за отсъствието на всякаква отговорност от страна на държавата през последните години.

„Освен че неспазването на закона ощетява хиляди правоносители, чуждите инвеститори също заобикалят държавите, в които не намират сигурност, за да развиват бизнеса си“, казва още Димитров.

Според Музикаутор зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, е необходимото условие за стабилност на средата и ключов елемент на икономиката и просперитета на гражданското общество.

От организацията посочват още, че за слоган на кампанията за откриването на „Пилон Рожен“ е избран цитат от Патриарха на българската литература Иван Вазов: „България заслужава да се потрудим за нея“.

Музикаутор дълбоко вярва, че не може и не трябва да бъде ощетяван трудът на творческите и културни индустрии, който затова е под защитата на закона. В този смисъл разбирането от страна на всички организатори на събития в България за задълженията им да уреждат авторските права за музикалните произведения е съществено за отключването на потенциала на културната сфера в страната, заключват оттам. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.