Нагли измамници точат НОИ: От умрял – електронен подпис

0

На тотален абсурд се натъкнаха в НОИ – подават се данни за осигуряване месеци след смъртта на титуляра на квалифициран електронен подпис, който е едноличен собственик и управител на съответната фирма.

За това разказа експертът на НОИ Георги Терзийски в интервю за БНР.

Поредна схема за източване на фондовете на общественото осигуряване е разкрита от служители на Националния осигурителен институт, а МВР работи по установяване на  фактите.  Разплитането на схемата тръгва от подаден сигнал за фирма фантом с фиктивно осигурени работници. За един от тях е поискано плащане на обезщетение за болест в голям размер.

Проверката на НОИ установява, че дружеството, което осигурява лицето, не превежда осигурителни вноски, собственикът е малоимотен и неграмотен, няма регистрирани фискални устройства и няма търговски обект. По-любопитното в случая добавя експертът на НОИ Георги Терзийски:

„Чрез анализа на данните се достига до голям кръг от търговски дружества и лица, които са собственици на капитала на много дружества, средно по 20, а имаме и случаи, в които един човек „притежава“ 100 фирми. В един от случаите е установен тотален абсурд да се подават данни за осигуряване месеци след смъртта на титуляра на квалифициран електронен подпис, който е едноличен собственик и управител на съответната фирма“.

Така НОИ подава сигнал до МВР, задържани и разпитани са над 20 лица:

„Някои от тях си признават, че изобщо не са работили в тези фирми. Счетоводители, които си признават, че са назначавали хора, без да са упражнявали никаква дейност и някои от тях, правейки самопризнания, стигат и до това, че за някои наистина е било новина, че са собственици на фирми. Тези предприети действия имат като резултат спиране и възстановяване на нерегламентирани плащания на ориентировъчна стойност около 400 000 лв., но всъщност важното е превантивният ефект за бъдещи опити за нарушения“, каза още Терзийски.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.