Най-оплюваният режисьор у нас си позволи да коментира Малкович: Не е нищо особено!

0

„Джон Малкович не е от класата на Шекспировия актьр Беркоф, майстор на моноспектакъла“, изказа се в социалните мрежи Максим Генчев. Така режисьорът на предизвикалия лавина от полемики филм „Ботев“ се включи към най-актуалната тема в момента – премиерата на пиесата „Самота в памуковите полета“ в Народния театър в средата на февруари. В главните роли в нея си партнират Малкович и латвийската кино- и театрална звезда още от времето на късния СССР Ингеборга Дапкунайте.

„Малкович е умен късметлия с интересен лицев /събрани очи/ фасон за кино, където актьорът е подвластен на режисура, осветление /камера/ и монтаж“, обосновава се неповторимият Генчев.

От коментара му във фейсбук става ясно и че режисьорът не е фен на холивудското светило. И му поставя оценка далеч от „отличен шест“.

„За театър не е нищо особено – гледал съм го в Лондон. Но името продава“, скептичен е към сценичните умения на световната кинознаменитост режисьорът на „Ботев“.

Джон Малкович

Джон Малкович

Максим Генчев отива и по-далеч в преценката си за актьорската дарба на Малкович. На въпрос на потребител на социалните мрежи дали може да отгатне какво би казал прочутият актьор, след като изгледа филм на БГ режисьора, той отговаря доста язвително.

„Малкович е актьор. Вероятно ще ме четка, за да го взема. Майтапя се. Няма да го взема, защото не говори български“, категоричен е Генчев.

На противоположното мнение за екранния прелъстител от „Опасни връзки“ и за ажиотажа около премиерата с негово участие е колегата на режисьора на „Ботев“ Христо Мутафчиев. Шефът на Съюза на артистите в България е почитател на великия US актьор с хърватски корени и всеки глас от БГ хора на смятащите, че „на прехвалено грозде не се ходи с голяма кошница“, го изпълва с възмущение. Мутафчиев обаче за негово огромно съжаление няма да има възможност да присъства на премиерата на спектакъла в Народния театър. Причината е не в ударилите близо половин бон цени на билетите, а защото точно тогава самият той е на сцена.

Христо Мутафчиев смята, че 400 лева са нищо за спектакъл с Малкович

„В тези вечери имам постановка. Малкович играе, но и аз трябва да играя“, коментира за „България Днес“ популярният актьор.

Шефът на САБ изказа и „екзотичното“ за редовите фенове на Малкович, наредили се от зори за билети от 50 лева, становище, че тези цени са дори ниски за звезда от такава величина.

„Искам да подчертая, че държавната субсидия за Народния изобщо не може да покрие хонорара на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте“, убеден е Христо Мутафчиев.

Според калкулациите на топактьора, който е и доказан от години администратор, „дори 400 лева са недостатъчни за един салон със 780 места“.

„Не бива да забравяме, че актьори от ранга на Джон Малкович едва ли биха играли за хонорар, по-малък от 50 000 долара. А Малкович не пристига сам. Както подобава за световна звезда, той ще води екип от поне 10 човека. На тях също трябва да се плати хонорар. Пиесата си има и продуцент, който също иска да получи своя дял. Дапкунайте, като именита актриса, също няма да играе без пари“, мотивира се председателят на САБ.

Мутафчиев припомни, че за разлика от Гърция, където премиерата на пиесата е спонсорирана от фондация „Онасис“, у нас не се намери нито един меценат, който да удари едно финансово рамо на спектакъла.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.