Най-сетне! Избират нов директор на НГДЕК, сестрата на ревльото Тити изхвърча

0

Министерството на културата обяви конкурс за избор на директор на Националната гимназия по древни езици и култури (НГДЕК) „Свети Константин Кирил Философ“, по-известна като Класическата гимназия, за следващите четири години.

Мандатът на сегашния директор Мариела Папазова е изтекъл. Сестрата на баскетболния треньор Константин (Тити) Папазов зае поста през 2012 г. след оттеглянето на основателя и дългогодишен директор на училището Гергина Тончева. През есента и зимата на 2014 г., както и през следващата година, гимназията се оказа в центъра на скандал със забавен ремонт на сградата ѝ в Модерно предградие с евросредства, което наложи преместването на учениците в сграда на общинско училище до Женския пазар.

Папазова опита да ги остави там дори и след завършването на ремонта, макар сградата на приемното училище да бе в много лошо състояние. В крайна сметка Столична община предостави безвъзмездно на НГДЕК зданието до Женския пазар и учебните часове бяха разделени между Модерно предградие и центъра на София. Разделението между преподавателите в училището остана.

През лятото на 2015 г. Папазова бе преизбрана за шеф на гимназията като спечели конкурса на Министерството на културата в конкуренция с шестима нейни колеги. Това стана въпреки множеството сигнали срещу нея, заради начина, по който ръководи училището.

Пред октомври миналата година гимназията отново стана обект на скандали и сигнали за произволни уволнения на учители, огромни разходи за водените от тях дела срещу директорката Мариела Папазова, подмяна на учебната програма, опасна материална база във втората сграда на училището до Женския пазар в София и странни договори за отдаване под наем на помещения там. Министерството на културата разпореди проверка, но все още не са обявени техните резултати.

Папазова обаче има подкрепата на над 40 преподаватели в гимназията, които подадоха през декември молби за напускане в знак на протест срещу проверките. Те твърдят, че сигналите срещу Папазова се подават от група бивши възпитаници и преподаватели на гимназията, които имали частни интереси.

Сега кандидатите за поста имат един месец срок – до 9 февруари 2024 включително, да подадат документите си за участие в новия конкурс.

От претендентите се иска освен да отговарят на условия за ценз, да представят и концепция за развитието на НГДЕК за четиригодишния мандат. Стратегията трябва да има подробен план за работа през първата година на управление. визия как ще е организирана учебно-възпитателната и творческата дейност по съответните специалности, професии и профили съобразно демографските и културните особености на района, в който работи училището.

От кандидатите се иска и план за финансово управление на училището, което е на издръжка на Министерството на културата, както и предложения за набиране на допълнителни финансови средства.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.