Напусна ни една от иконите на българското кино

0

„Никога не е лесно да съобщаваш подобни новини. С дълбока скръб и огромна тъга съобщаваме, че снощи – на 11 май почина голямата българска актриса Емилия Радева.“

Тъжната вест бе съобщена от екипа на Театър „Българска Армия“.

„Мама си отиде, мама напусна този прекрасен свят и половина от моята душа отлетя с нея! Бях до нея, отиде си освободена от болки и мъки, в светлината на добротата, любовта и изкуството, които сътвори на тази земя, за мен и за всички вас, приятели и почитатели! Обичам те и ще те обичам до последния си дъх!“, написа във Фейсбук дъщерята на Емилия Радева и Любомир Димитров – Катерина Димитрова, също актриса, която в последните години живееше между България и Франция. Само преди 3 месеца от този свят си тръгна и най-добрата приятелка на Емилия – колежката й и нейна връстница Гинка Станчева.

На 23 май известната актриса щеше да навърши 91 г. Родена е в Радомир. Завършва ВИТИЗ в класа на Боян Дановски през 1955 г. и изиграва много любими на публиката роли в театъра и киното. В творческата й съдба оставят следи поетът Николай Лилиев, преподаватели и режисьори като Масалитинов, Боян Дановски, Кръстьо Мирски и др.

Зрителите помнят Емилия Радева във филмите от 50-те години: “ Ребро Адамово“, „Легенда за любовта“, „Сиромашка радост“, а по-младите – от „Иконостасът“, „Снаха“, „Спомен за близначката“, сериала „Дом за нашите деца“. Носителка е на редица награди и отличия, между които орден „Стара планина“. Издала е книгата „Недовършеният пъзел“, а в навечерието на 80-ия си рожден ден и изповедта „Коя съм“.

През 1958 г. Емилия Радева става част от трупата на театър „Българска армия“, където преминава цялата й кариера и където създава десетки запомнящи се роли. Наричаха я „аристократката от народа“ – момичето от Радомир, което става една от най-царствените български актриси. Незабравими остават и превъплъщенията й в „Животът – това са две жени“ от Стефан Цанев на сцената на Театър 199, както и в моноспектакъла „24 часа от живота на една жена“ по новела от Стефан Цвайг, който Радева игра години наред и на различни независими сцени.

През 2013 г. актрисата е удостоена с наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество.

Почти до 90-ата си година голямата Емилия Радева играеше на сцената в проекти на формация „Артисти със сребро в косите“. Една от последните й роли беше в спектакъла на Недялко Йорданов „Каквото – такова“ в Народния театър „Иван Вазов“, където си партнираше с други достолепни артисти от по-възрастното поколение като Жоржета Чакърова, Рут Рафаилова, Богдан Глишев и др.

Поклонението ще се състои на 16 май ВТОРНИК от 13.30 ч. в Храм „Свети Седмочисленици“.

Светла памет и аплодисменти!

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.