Напусна ни една от най-обичаните режисьорки

0

Тъжна новина! Тази нощ си отиде режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. 

Мариана Евтимова Евстатиева-Биолчева е българска режисьорка, преподавател по кино и тв режисура в Нов български университет.

Почетен професор на Нов български университет (2007), директор на магистърска програма по кино и ТВ.

Завършила е кино и телевизионна режисура в Полша. Работи в киноцентъра Бояна от 1971 до 1992 г. От 1996 г. преподава в Нов български университет, а от 2002 г. е председател на Художествения съвет на БНТ. Съпруга на проф. Боян Биолчев.

Още с първите си филми проявява интерес към света на децата, който след това пренася и в игралното кино. Своеобразно изследване как децата възприемат киното е цикълът ѝ от учебни филми „Ние обичаме киното“(1968)

Автор е на над 30 документални и научнопопулярни и около 20 игрални и телевизионни филма.

Филмографията ѝ е пълна с награждавани ленти: „Похищение в жълто“(1981), по мотиви от повестта на Павел Вежинов „Произшествие на тихата улица“, със „Сребърен Лачено“ на МКФ Авелино’83, Италия и Наградата на публиката на ХІV фестивал в Хихон, Испания’81; „Дяволското оръжие“(1982), по сценарий на Боян Биолчев, със „Сребърен Лачено“ в Авелино, Италия ’83, „Горе на черешата“(1984), „Търси се съпруг за мама“(1985) със Сребърен медал от МКФ Москва’85 и награда от МКФ Алансон’87, Франция, „Амиго Ернесто“(1986), „Племенникът чужденец“(1989) по мотиви от приказката „Младият англичанин“ на Вилхелм Хауф.

„Художественото откровение е единственото, което дава шанс на филма да прескача дори епохи. Мисля, че много от старите филми за деца и днес имат своята публика. Но е важно, да няма педагогически натиск.

Днешните деца имат съвсем автономно съзнание за личностно пространство.

Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото.

Опелото ще се състои в събота, 27 април 2024 г., в храма „Св. Седмочисленици“ от 13.30 ч.

Екипът на bestnews.bg изказва съболезнования на семейството!

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.