Народът се нареди на километрична опашка да види мощите на св. Георги

0

Километрична опашка от вярващи се изви пред храм „Света София“, където се намира частица от от дясната ръка на Св. великомъченик Георги. Мощите ще останат в България за поклонение до 7 май, но днес е последният им ден в София. 

Още от рано сутринта опашката се изви пред цялото пространство около църквата чак до „Александър Невски“. Стотици вярващи се поклониха и вчера пред част от мощите на Свети Георги. 

От утре те ще бъдат изложени за поклонение в други храмове в страната:

  • от 28 до 30 април светинята ще е изложена в храма „Св. Атанасий“ в Горни Лозен;
  • от 1 до 3 май – в Църногорски манастир „Св. св. Козма и Дамян“ край село Гигинци;
  • на 4 и 5 май – в храма „Св. Петка“ в Брезник;
  • на 5-7 май – в храма „Св. великомъченик Георги“ в Перник.

Посрещането на частица от мощите на св. Георги Победоносец е от голямо значение за България, защото получаваме благословението на светеца, който е покровител на много населени места в България, на много градове, на много села и на много семейства у нас, каза пред журналисти вчера Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

„И радостта, която ни се доставя с идването на частицата от светите мощи на св. Георги Победоносец, е голяма и виждаме, че както ние го обичаме, така и той ни обича“, каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Светинята се съхранява в храма „Св. вмчк Георги Победоносец“ в гръцкия град Нигрита, специално построен в негова чест и памет, уточниха по-рано от Софийската митрополия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.