Не дадоха Нобела за мир на Зеленски, а на иранската активистка Наргес Мохамади

0

Нобеловата награда за мир беше присъдена на лишената от свобода активистка Наргес Мохамади за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран, предаде БТА.

Председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен обяви днес наградата в Осло.

Мохамади, една от водещите ирански правозащитнички, се бори за повече права на жените и за премахване на смъртното наказание.

Приветствайки Мохамади като „борец за свобода“, председателката на Норвежкия нобелов комитет започна речта си с думите „Жена, живот, свобода“ – един от лозунгите на мирните протести срещу иранското правителство, предаде АП.

„Норвежкият нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2023 г. на Наргес Мохамади за нейната борба срещу потискането на жените в Иран и борбата й за насърчаване на човешките права и свобода за всички“, заяви Берит Райс-Андерсен.

В момента Мохамади излежава няколко присъди – общо около 12 г. лишаване от свобода –  в затвора Евин в Техеран, сочат данни на правозащитната организация “Фронт лайн дифендърс“ (Front Line Defenders). Обвиненията включват разпространение на пропаганда срещу държавата.

Тя е заместник-ръководителка на „Центъра на защитници на правата на човека“ (ЦЗПЧ) – неправителствена организация, ръководена от носителката на Нобеловата награда за мир за 2003 г. Ширин Ебади.

Мохамади е деветнадесетата жена, която печели връчваната от 122 години награда.

В парично изражение Нобеловите награди носят на лауреатите 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара). По време на церемониите по награждаването през декември победителите получават също 18-каратов златен медал и грамота.

За тазгодишната Нобелова награда за мир имаше списък с малко над 350 номинации – на 259 личности и 92 организации.

Миналогодишната награда беше спечелена от правозащитници от Украйна, Беларус и Русия, което беше възприето като силен упрек към руския президент Владимир Путин и неговия беларуски колега и съюзник.

Наградата може да бъде присъдена на отделни лица или организации. Сред другите предишни носители на наградата са Нелсън Мандела, Барак Обама, Михаил Горбачов, Аун Сан Су Чжи и Организацията на обединените нации. 

За разлика от другите Нобелови награди, които се определят и обявяват в Стокхолм, основателят Алфред Нобел постановява наградата за мир да се определя и присъжда в Осло от петчленен норвежки Нобелов комитет.

Независимият комитет се назначава от норвежкия парламент.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.