Не е майтап! Рамзан Кадиров със златен медал за ядрена физика

0

Не е майтап! Президентът на Чечня Рамзан Кадиров беше отличен със златен медал „Игор Курчатов“ – една от най-престижните награди на Руската академия на науките. Призът се връчва за изключителни постижения в областта на ядрената физика и ядрената енергетика от 1962 г. насам. В случая не се уточнява какви са заслугите на Кадиров в тази област.

Орденът беше връчен от физика Михаил Ковалчук, който е един от близките приятели на руския президент Владимир Путин, по време на посещението му в Грозни. „Аз с огромно удоволствие приех тази награда“, написа Кадиров в Телеграм канала си, цитиран от „Сега“.

Путин и неговият предшественик Дмитрий Медведев са връчили вече 15 награди на президента на Чечня Рамзан Кадиров и неговото семейство. Последната награда бе присвояването на званието „майка-героиня“ на съпругата на Кадиров – Медни. Званието могат да получат жени, които са родили и възпитали над 10 деца. Кадиров твърди, че той има 14 деца. През 2021 г. Медни Кадиров бе вече отличена от Путин за „активна обществена дейност“. Самият Кадиров лично награди съпругата си със знак „За отличие в борбата срещу тероризма“.

През октомври Путин награди и майката на Кадиров Аймани с почетен орден „за активна обществена дейност“. През 2008 г. тя получи от президента орден „Дружба“, а през 2021 г. – отличие „За благодеяние“.

Самият Кадиров има цели осем държавни награди – орден за мъжество, „Герой на Русия“, „За заслуги пред отечеството“, „Александър Невски“ и т.н. Баща му Ахмат Кадиров получи от Путин орден „Дружба“ през 2004 г., а през 2005 г. бе произведен посмрътно в „Герой на Русия“. Той е отличен, заедно с майка си Аймани и баща си Ахмат, като „виден борец за правата на човека“.

Подобни странни награди получава не само чеченският лидер, но и децата му, припомня сайтът Кавказ.Реалии. Понякога се стига до комични ситуации. Най-абсурдният пример бе по време на боксов мач на 13-годишния син на Кадиров – Адам, на турнир през април 2021 г. Тогава сред зрителите бе лично Кадиров. Съдиите присъдиха техническо поражение на противника на Адам Кадиров – Аслан Батиров, точно когато той нанесе няколко силни удари на наследника на Кадиров. Изненадващо за всички обаче, съдията спря двубоя и започна да отброява нокдаун на Битиров, чийто секундант веднага хвърли на ринга кърпата, признавайки поражението.

Решението на съдиите изуми кометатора на двубоя. „Абсолютно не разбирам защо се случва това, ако трябва да съм честен“, възкликна той. На помощ на Кадиров се притече говорителят на парламента на Чечня Магомед Даудов, който заяви, че „реферът по очите на Битиров разбра, че той загуби концентрация“.

Аналогични победи децата на Кадиров „печелят“ още от съвсем ранна възраст. През 2016 г. в рамките на турнир по смесени единоборства в Грозни 10-годишният Ахмад, 9-годишният Ели и 8-годишният Адам спечелиха всички свои двубои за рекордно кратко време. Например Ахмад направи това за 14 секунди. Това бе подложено на критика дори от президента на ММА в Русия Фьодор Емелиенко, но резултатите не бяха преразгледани.

През февруари 2016 г. дъщерята на Кадиров Хадижат бе обявена за „най-талантливото дете“ в Чечня, като спечели конкурса „Ученик на годината“. Не е ясно какво точно е оценявало журито, в което влизат представители на местната власт. Нито кои са били останалите участници.Факт е обаче, че тя не участва в следващия етап на конкурса на национално ниво.

През 2021 г. пък Адам Кадиров бе назначен за шеф на ученическото самоуправление в Центъра за образование „Ахмад Кадиров“ след гласуване сред педагози, ученици и сътрудници на местната администрация.

„Днес в Чечня може да се наблюдава агресивна версия на обикновената шуробаджанащина“, казва експертът към независимия „Център за стратегически анализ“ Томаш Баранец. „Тъй като в Чечня всичко се случва по-екстремално, то и непотизмът е такъв. Ситуацията може да бъде сравнена само с тази в Азербайджан или други страни от Централна Азия. Там въпросът не е в парите, а престижа. Целта е да се покаже, че не само Рамзан Кадиров е успешен, но и целият му род“, добавя той.

Децата на Кадиров са главни звезди на всички празници в Чечня, които повече приличат на мероприятие за възхвала на регионалния лидер. Учениците традиционно изпълняват минимум две песни: едната за бащата на Рамзан Кадиров, другата – за него самия. Песните редовно се обновяват, но се състоят от възхвали и благодарности за семейството на Кадиров.

Местната пропаганда се занимава и „ислямски“ ПР на децата на Кадиров. Например през септември 2014 г. при постъпването на синовете му Ели и Адам в първи клас се твърдеше, че те вече са носители на високото звание хафиз на Корана, т.е. научили са свещената книга наизуст. През март 2013 г. същата титла получи и дъщеря му Хутмат.

Децата на Кадиров заемат висши постове веднага след като завършат училище. Един от последните примери е назначаването на 20-годишната Хутмат Кадирова за куратор на здравеопазването в района. Не е ясно дали тя изобщо има висше образование. Но ще бъде запомнена с комична случка – по време на среща със своя баща в качеството на президент на Чечня тя му благодари за приноса на фонда „Кадиров“ за развитието на здравеопазването в района. В момента фондът „Ахмат Кадиров“ се ръководи от майката на Кадиров Аймани Кадирова.

Другите две дъщери на Кадиров също са държавна служба – Айшат е министър на културата на Чечня, а Хадижат оглавява отдела за доучилищно образование към кметството в Грозни. Въпреки че още са съвсем влади, Айшат Кадирова е носител на званието „Заслужен работник на културата на Чеченската република“, медали „За защита правата на човека“ и „За заслуги пред Чеченската република“, а Хадижат Кадирова – на медал „За заслуги пред Чеченската република“.

През март синовете на Кадиров 17-годишният Ахмат и 15-годишният Адам бяха отличени с орден „За отличие в борбата с тероризма“. Не е ясно за какви заслуги. Вярно е, че през 2022 г. те посетиха самопровъзгласилата се Донецка народна република и Кадиров твърдеше, че те едва ли не са участвали в реални бойни действия, но на фронта никой не ги е виждал.

Непълнолетният Ахмат бе приет в Кремъл от президента Владимир Путин и проведе редица официални срещи в Азербайджан. Според наблюдатели именно него Кадиров готви за свой наследник. Той наблюдава всички детски и младежки организации в Чечня в качеството си на председател на местното отделение на прокремълското юношестко обединение „Движение на първите“.

През 2018 г. bbc.ru писа, че от 158 чиновници в Чечня 30% са роднини на Кадиров, 23% са негови съселяни, още 12% – негови приятели и техните роднини.

„Кавказ.Реалии“ преброи 52 члена на семейството на Кадиров, които участват в различни органи на управление на Чечня.

Самият Кадиров не вижда нищо смущаващо в пробутването на децата му. Той открито заяви, че обвиненията в шуробаджанащина не го интересуват.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.