НЕОЧАКВАНО! Ивет, която уби баба си Виолета Донева, под домашен арест с гривна

0

Софийският градски съд наложи домашен арест с електронна гривна на 19-годишната Ивет Стайкова. Тя е подсъдима за убийството на баба си, актрисата Виолета Донева.

Убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, пише в обвинителния акт. Момичето е наръгало 79-годишната си баба Виолета Донева 54 пъти с нож в нощта на 18 октомври 2022 г. Оттогава Стайкова е задържана в ареста. Процесът срещу нея започна през юли 2023 г.

„Безкрайно обичам баба си, тя беше един невероятен човек и ужасно съжалявам“, каза Ивет Стайкова в съдебна зала, предадоха БТА и „Фокус“. Въпреки че дни по-рано адвокатите ѝ бяха заявили пред съда желанието ѝ да направи изявление пред журналистите, днес попитана от съдията по делото дали иска да разговаря с репортерите, тя се отказа от намерението си.

Адвокатите на Стайкова поискаха от съда да промени мярката ѝ от задържане под стража в домашен арест с електронна гривна, като посочиха, че е стояла прекалено дълго време в ареста, както и че е съдействала на съда в хода на процеса. Ивет е в ареста от 18 месеца. Също така посочиха, че бабата и дядото на Ивет са съгласни домашният арест да се изпълнява в техния апартамент. „

От държавното обвинение бяха категорично против промяна на мярката за неотклонение, като прокурорът по делото подчерта, че съпричастността на Ивет към убийството под въздействието на наркотици по никакъв начин не е разколебано.

„Още повече, че налице са примери, че електронната гривна не гарантира, че няма начин да се укрие. Освен това предвид това как ѝ влияе приема на наркотици, няма гаранция, че няма да извърши ново посегателство, този път към другата си баба и дядо“, допълниха от обвинението.

Съдът се свърза с бабата на момичето, като тя е потвърдила думите на адвокатите на подсъдимата. Петчленният съдебен състав реши да промени най-тежката мярка за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека, но приравнена по сила – домашен арест с електронна гривна. Също така Стайкова ще трябва регулярно да бъде тествана за наркотици от полицията.

„Съдът взе една обоснована и коректна мярка“, каза пред медиите единият от адвокатите на Стайкова – Петър Чалъмов. На въпрос дали бабата и дядото на клиентката му ще могат да я опазят от наркотиците, той отговори, че „това е една възможност, която се дава на този млад човек, ако тя не си е извадила съответните поуки от своето поведение, ще се върне там, където е била до момента, това си е изцяло нейна отговорност и ангажимент“.

Промяната на мярката не е окончателна и подлежи на обжалване пред горната инстанция от прокуратурата.

Делото ще продължи на 3 септември, като до момента са разпитани всички свидетели и експерти. На следващото заседание ще бъдат разпитани поемните лица, които са били по време на огледа на местопроизшествието. Като защитата изиска и веществени доказателства – дрехите и обувките на Стайкова от деня на инцидента, предаде БТА.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.