Нова, bTV и БНТ взимат по 300 000 лв. за реклама на еврото

0

Въпреки че перспективата България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г. все повече се отдалечава, Министерството на финансите вече работи по изпълнението на комуникационната стратегия за популяризиране на еврото. Общата стойност на кампанията е 10 млн. лв. Тя трябваше да започне доста по-рано и ако това бе станало, вероятно би предотвратило неяснотите и разпространението на манипулации, част от които обясняват разделението на обществото по темата.

През април са публикувани няколко обявления за закупуване на програмно време от телевизии и радиа. „Те касаят потенциални договори за закупуване на програмно време и излъчване на информационни клипове с обществените радио и телевизия, както и с медийните групи, собственици на националните ефирни телевизии“, съобщава служебният финансов министър Росица Велкова в отговор на парламентарен въпрос на депутати от „Възраждане“. За купуването на програмно време не се провеждат обществени поръчки, защото тези услуги са изключени от прилагането на Закона за обществените поръчки.

МФ е направило обявления за доброволна прозрачност. Процедурата е приключила на 21 април, като не са получили възражения. До момента обаче не са сключени договори между МФ и медии за реализиране на дейности по комуникационната стратегия и не са извършвани плащания към тях.

Според обявленията най-голяма сума е отделена за купуване на програмно време на БНТ – 300 000 лв. без ДДС, следвана от „Нова броудкастинг груп“ – 277 000 лв. без ДДС и „бТВ Медиа груп“ – 260 000 лв.

МФ възнамерява да купува програмно време и от други медии – БНР (75 000 лв. без ДДС), „Инвестор.БГ“ (70 525 лв. без ДДС), „Инвестор ТВ“ (29 474 лв.), „Радио Експрес“ (23 000 лв.), „Радиокомпания Си Джей“ (40 000 лв.).

„Информационната кампания е с цел да се популяризира процеса на подготовка на страната ни за присъединяване към еврозоната. Доброто информиране на обществеността за въвеждането на новата валута е от решаващо значение за успешното протичане на процеса. Кампания ще включва излъчването на информационни видео и аудио клипове за повишаване на информираността на гражданите за присъединяването на страната към еврозоната“, пише в обявленията. Министър Велкова посочва още, че ще се даде информация за практическите аспекти за въвеждането на еврото, засягащи живота на хората и ангажиментите на бизнеса (курс на замяна лев – евро, времеви периоди за двойно обозначаване на цени, такси за превалутиране, отговорни институции и др.).

До момента по комуникационната стратегия МФ е похарчило 57 061 лв. за организиране на конференция за еврото и изработването на информационни клипове. Отделени са и 84 000 лв. без ДДС за „Информационно обслужване“ за създаването на интернет страница за еврото. Отпуснати са още 800 000 лв. на външно министерство и 220 000 лв. на Икономическия и социален съвет към Народното събрания за подготвителни информационни и комуникационни дейности в страната и чужбина.

Същевременно перспективата за скорошно членство в еврозоната все повече се отдалечава. Изпълнението на маастрихтските критерии изглежда все по-невъзможно. Държавата продължава да работи без приет бюджет за 2023 г., с перспективата за огромен дефицит и високи лихви по дълга. Инфлацията продължава да е сред високите в съюза. Всичко това се случва на фона на безпрецедентна политическа криза, липсата на перспектива за стабилна власт и огромен проблем да се приемат нужните законодателни промени за присъединяването към еврозоната.

На всичкото отгоре по инициатива на „Възраждане“ стои и опцията да се проведе референдум за отлагане на еврото. На 7 април партията внесе 590 000 подписа за иницииране на допитването, като съдбата му зависи най-вече от продължителността на работа на 49-ото Народно събрание. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.