Новина! Българка стана президент на Мексико

0

61-годишната кандидатката на управляващата партия в Мексико Клаудия Шейнбаум, климатолог, бивш кмет на столицата Мексико сити, която е с българско потекло, печели категорична победа на президентските избори с 56 процента от гласовете, показват резултатите от екзитпол на агенция „Параметрия“.

Основният ѝ опонент Сочитъл Галвес остава далеч назад с 30 процента според същото проучване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.По-рано управляващата партия и медии обявеха Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя. Телевизия NMAS и вестник „Финансиеро“ обявиха, че техните анкети показват, че Шейнбаум е победителка, но не посочиха конкретните данни от проучванията.

Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с „много голяма“ преднина.

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност.

Ако изборът ѝ бъде потвърден и от официалните резултати, Шейнбаум ще стане първата жена-президент на Мексико.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.