Новината: Кабинетът готов до седмица

0

„Работи се по персоналния състав на евентуалното правителство, което ние ще предложим, но ние още не сме в хипотезата на раздадени мандати. Процедурно времето ще е около 10 дни, за които ние подредим персоналния състав на кабинета на малцинството, който ще предложим. Има насоки какви да бъдат имената, каква да бъде структурата на Министерския съвет, който ние ще предложим.

Има много време, за да се изчистят тези неща и да бъдат обявени, няма имена, които да са спрягани за премиер. Съставът на кабинета ще бъде ясен до 1 седмица“, заяви в „Денят започва“ по БНТ Росен Костурков от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По думите му е отговорно ГЕРБ да се опитат да реализират първия мандат.

Поясни, че в парламента ще има плаващи мнозинства, което означава тежката работа на Народното събрание.

„Ще очакваме подкрепа по политики – и от ДПС, БСП, ИТН, както и от „Възраждане“, но управленската програма ще бъде на ПП-ДБ“, отбеляза Росен Костурков.

Според него в една парламентарна република един експертен кабинет трябва да има политическа подкрепа.

„Мисля, че днес правилникът ще бъде приет. Следващата стъпка е изборът на комисии, което е дълъг процес, другата седмица по това време ще ги имаме, не очаквам никакви скандали. Имаме номинация за председател на правната комисия на Стою Стоев“, каза още Росен Костурков.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяна“ коментира пред Нова телевизия поискания списък с имена на министри от ГЕРБ, като заяви, че няма да се поддадат на натиск и ултиматуми.

Няма да се поддадем на натиск и ултиматуми. За ПП-ДБ е много важно пред бъдещето правителство да бъдат поставени ясни цели и отговорности, които ще са в интерес на държавата. Едва тогава може да се говори за състав на кабинет. Управленската програма на коалицията ще бъде обсъдена с всички парламентарно представени партии, за да се търси широка подкрепа, заяви Гюров в отговор на въпрос ще успее ли и дали коалицията му ще изпълни искането на ГЕРБ-СДС да представи списък с имена на кандидати за министри и премиер, които биха предложили.

„Намираме се в първия мандат. Отговорността е изцяло на мандатоносителя, да предприеме стъпките, които смята за правилни. При ситуация, в която партията победител не може да даде работещо решение – е ние да предложим такова“, допълни Гюров.

Той увери, че коалицията му подхожда абсолютно отговорно в процеса на преговори за сформиране на кабинет. „Всички виждаме, че България има нужда от редовно правителство. Това, което зависи от ПП-ДБ – ще го направим. Процесът на формиране на кабинет при нас не е процес на написване на едни имена на един лист. Ние следваме процеси и ще включим в разговорите всички останали парламентарни партии, започвайки от най-голямата. Ще очакваме подкрепа за кабинет с втория мандат“, посочи той.

И беше категоричен, че коалицията му няма да следва линията на ГЕРБ по въпроса със списъка с имената на министри и премиер.

„Имаме собствен подход към решаване на проблема с редовното правителство и по никакъв начин няма да играем с играта на ГЕРБ със сваляне на картите и ходове, които се опитват да притиснат втората парламентарна сила да направи някакви ходове, които не отговарят на нашите принципи и обещанията към избирателите ни“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.