Новите лични документи: Заявяваш във Варна, получаваш в София

0

Издаването на българските лични документи е на прага на фундаментална промяна. След години забавяне МВР най-сетне има готовност да въведе новите процедури, които се обещават още от 2017 г. Това обаче коренно ще промени целия процес, а от досегашните практики ще бъде запазена само една част.

Най-ярката новост със сигурност ще е при издаването на лична карта по експресна поръчка. Тази опция съществува и в момента и е с най-висока цена заради бързината – документът се получава в рамките на 8 часа. В бъдеще експресната услуга ще бъде запазена, но за гражданите ще е далеч по-трудно да си вземат готовия документ. Причината – МВР ще централизира процеса по създаване на пластиките само в София.

Това означава, че независимо от коя точка на страната е подадено заявлението, личната карта ще може да се получи само в столицата. При обикновената услуга (30 дни за издаване) няма да има промени, но готовите документи ще трябва да се транспортират от София из цялата страна.

Иначе казано, експресно ще е само изготвянето на документа. Получаването му обаче ще зависи от бързината, с която заявителят ще може да се добере до София.

Т.е. всеки, който иска нова карта в максимално кратки срокове, ще трябва да подаде документи, например, във Варна и след това спешно да пътува. Другият вариант е да направи пълномощно на доверен човек, който да вземе картата и да му я изпрати. Но до пристигането на новия документ до заявителя вероятно ще измине още едно денонощие. Така след промяната експресната услуга хем ще я има, хем – не съвсем.

Поръчката

За новата система за лични документи българската държава ще плати над 385 млн. лв. Търгът бе спечелен от германския консорциум „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз“ още през 2020 г. Самата поръчка е обявена през 2018 г. след като година по-рано тогавашните управляващи вземат решение за въвеждането на т.нар. „персонализация“ на личните документи.

Решението за избор на изпълнител обаче бе обжалвано. Процедурата се проточи и договор бе сключен чак в началото на 2023 г. Междувременно обаче светът преживя ковид криза, висока инфлация, повишени цени и т.н. Ето защо в началото на миналия юли изпълнителят и тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев сключват допълнително споразумение за индексация на цените с около 80 млн. лв.

Заради този анекс прокуратурата образува дело за безстопанственост. За него се разбра в началото на тази година. Поводът е доклад на финансовата инспекция.

Анексът е сключен след писмо на изпълнителя, в което са „представени доводи, възприети от възложителя, за изменена фактическа и икономическа обстановка, както и непредвидено дългия срок между подаване на офертата за изпълнение на обществената поръчка и подписване на договора за нейното изпълнение“, заявиха от МВР пред Mediapool.

Оттам допълниха, че по време на забавянето някои „технически и програмни средства“ са излезли от производство, прекратена е или предстои прекратяване на поддръжката им, а има и нужда от допълнителни „строително-монтажни работи“.

Сградата и машините

Според обществената поръчка изпълнителят трябва да построи нова сграда, както и да достави оборудването за печатане на новите лични документи. Формално те се водят „поколение 2019 г.“ и по време на обявяване на търга са изглеждали като предстоящо нововъведение. В реалността обаче издаването им вероятно ще започне през 2024 г.

Към момента са доставени машините, заявиха от МВР. Строителството на новата административна сграда обаче не е започнало. То е на етап съгласуване. В процеса на работа се оказало, че трябва да се местят електропроводи и канализация. За тях се изготвят проекти.

Личните документи

„Новите“ лични документи „поколение 2019“, чието издаване ще стартира тази година, трябва да съдържат чип в себе си с биометричните данни на гражданите – снимка и пръстови отпечатъци. Идеята на този носител бе чрез него гражданите да могат да се идентифицират електронно пред институциите, което пък е ключово за евентуално изграждане на е-управление.

Миналата година от МВР обещаваха и създаване на мобилно приложение, чрез което ще може да се прави електронна идентификация. Няма информация докъде е стигнал този проект.

Каква експресност, какви 5 лева

Централизацията на издаване означава цялостно премахване на сегашните процедури. В момента личната карта се изготвя в областната дирекция, в която е подадено заявлението. Получава се пак там. От съображения за повече сигурност обаче в бъдеще процесът ще бъде концентриран изцяло в София.

Заради новите правила се налагат и промени в нормативните документи. На сайта на МВР вече е качено за обществено обсъждане постановление, с което ще се промени правилникът за издаване на лични документи. Именно с него се ликвидира възможността експресната лична карта да се получава в звеното, в което е подадено заявлението.

„Получаването на личния документ в София е предвидено с оглед запазване на възможността за издаване в рамките на до 8 работни часа. В противен случай времето за издаване с експресната услуга щеше да се увеличи“, заявиха от МВР пред Mediapool.

От силовото ведомство подчертават още, че се запазва „бързата поръчка“, т.е. издаването в за три работни дни. Запазва се, естествено, и обикновената услуга, която е най-масовата. При нея обаче има друга промяна.

Цените

Таксите за издаване на лична карта ще се повишат. Услугата вече ще струва 21 лв. вместо досегашните 13 лв. за непълнолетните. От 18 лв. на 30 лв. пък ще скочи таксата за личните карти на хора между 18 и 70 годишна възраст. Това са базисните такси. Те се удвояват и утрояват, когато поръчката е за бързо или експресно издаване на документ. Поскъпването отново е свързано с въвеждането на новата система.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.