Ново 20! Хималайската сол може да ви разболее!

0

Често установяваме, че пациентите не се хранят с българска йодирана сол, а използват всякаква друга, най-често хималайска. Това създава йоден дефицит и нарушава функциите на щитовидната жлеза. Хималайската сол съдържа 10 пъти по-малко йод от нужното за организма ни количество.

Това каза по БНР ендокринологът д-р Десислава Иванова.

Щитовидната жлеза е много важна част от ендокринната система, тя произвежда хормони, които са от особено значение за нашето здраве – растежа и развитието ни. Йодът е абсолютно необходим елемент за нормалното функциониране на жлезата. Той не се синтезира в човешкия организъм, набавя се от храната и водата. Съдържанието на сол в месото е 60%, в храната от растителен произход – 30%, 10% от йода се доставя от питейната вода, посочи д-р Иванова.

По думите ѝ в райони, където почвата е бедна на йод, хората по-често страдат от гуша. Напоследък тази тенденция се дължи на консумацията на модерните видове сол, които не са с български произход.

„В 10 г българска йодирана сол има около 150-200 мкг йод, в същото количество хималайска сол се съдържат по-малко от 15 мкг йод, което е 10 пъти по-малко, каза лекарката. Хималаите са един от районите в света с най-тежък йоден дефицит, подчерта тя. 

Тя обясни още, че при повишен радиационен фон се предлагат капки или таблетки йод, тъй като щитовидната жлеза много бързо усвоява йода от въздуха, за да попълни дефицитите си. За да се избегне усвояването на радиоактивен йод, тя трябва да е снабдена с достатъчно безопасен йод.

За йодния дефицит и последствията от него се заговаря за първи път през 1922 г. в изследвания в САЩ и Швейцария. Тогава там започва профилактика на йодния дефицит. През 1957 г. у нас се правят проучвания и се установява, че голям процент от българите са с йоден дефицит. Тогава екип на акад. Иван Пенчев тръгва из България и установява, че много хора са с гуша. Впоследствие у нас се въвежда йодирането на солта. Това е прост метод, при който се добавя калиев йодат към солта. Йодираната сол се въвежда и в храненето на животните. За кратък период йодният дефицит бива ликвидиран, но през последните години той отново е проблем заради консумацията на бедни на йод видове сол, обясни ендокриноложката.

Според нея предозирането е много рядко състояние и при нормална консумация няма никакъв проблем.

Йодът и профилактиката на бременността

Много е важно за жените, които планират бременност, да изследват TSH хормона, който е определящ за функцията на щитовидната жлеза. Преди забременяване е важно жената да е в оптимален хормонален баланс, за да получава плода нужното му количество хормони от нея, тъй като през първите седмици бебето още няма щитовидна жлеза, подчерта д-р Иванова.

Тя посочи още, че йодът участва в синтеза на щитовидните хормони, а те стигат до плода и му помагат да образува нервната си система – главен, гръбначен мозък, сърдечносъдова система, особено отговорни са за интелектуалното развитие на бебето. Затова е важно майката да има оптимален хормонален баланс.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.