НОВО! Непълнолетни ще излизат след 22 ч. само с разрешително от родител, иначе ГЛОБА

0

Младежите от 14 до 18-годишна възраст ще могат да излизат след 22.00 часа вечерта само с придружител и с разрешително, подписано от родител. Това предвиждат промени в закона, предаде Нова тв..

За да могат да излязат от дома си, тийнейджърите трябва да бъдат в компанията на пълнолетно лице. В родителската декларация пък ще се съдържат лични данни на майката, бащата или настойника, на детето и на придружителя. Очаква се след този вечерен час непълнолетните да могат да влизат в заведения, кина, театри и търговски обекти единствено с декларация от настойник.

Ако младежът не носи декларация, глобите ще са между 2000 и 5000 лева за собствениците на обекти, допуснали детето на територията си, а между 300 и 500 лв. за родителите.

Подобни ограничения има и сега в някои общини, но целта е промяна на национално ниво. 

Ресторантьори поискаха подробности кой ще отговаря за проверката на декларациите. „Държавата ни вменява функциите ние да сме полицаите и да проверяваме хората. Само не са ни дали правото да ги глобяваме. Сега трябва да проверяваме хората и за декларации“, коментира Емил Коларов.

Притеснението на собственици на заведения е да не би спазването на един закон да наруши друг – като закона за личните данни.

„Документи ли ще гледаме, кръщелно ли ще гледаме, акт за раждане ли“, чуди се Коларов.

От Агенцията за закрила на детето заявиха, че проверка на данните в декларацията ще правят само полицаите. Собствениците на обекти обаче ще трябва да проверяват на входа дали въобще непълнолетният има декларация.

„Тази декларация няма да се предоставя никому. Охраната на съответния обект няма ангажимент да съхранява декларацията. Тя трябва да бъде носена от пълнолетното лице, което е определено за придружител на детето“, уточни Камелия Николова от „Контрол по правата на детето“ в ДАЗД.

Документът, който трябва да попълват родителите, тепърва се изготвя от експертите и ще бъде достъпен онлайн. „Има данни за родителя, за конкретното дете, както и информация за придружителя. Това е една гаранция, че родителят действително знае и дава своето съгласие конкретно пълнолетно лице да придружава детето му“, добави Николова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.