Новозеландската премиерка неочаквано хвърли оставка: Нямам сили. И аз съм човек

0

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн изненадващо подаде оставка. „Вече нямам сили да ръководя страната“, каза тя в емоционална реч, цитирана от Дойче Веле. „Аз съм човек.“

В емоционална реч министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн изненадващо обяви, че подава оставка. Тя сподели, че вече няма „достатъчно сили“ да ръководи страната. Близо шестте „трудни“ години на поста са ѝ се отразили отрицателно. 42-годишната Ардърн ще се оттегли още през февруари.

„Ние всички даваме колкото можем“

„Знам какво му трябва на човек за тази позиция и знам, че вече нямам достатъчно сили. Просто е така (…) Аз съм човек. Политиците са хора. Ние всички даваме колкото и докогато можем. И след това вече просто не можем. За мен това време настъпи“, каза тя в речта си. И още: „Едно е да водиш страната си в мирно време, друго е да я ръководиш в криза. Тези събития (…) бяха натоварващи заради тежестта и интензивността. Никога не е имало момент, в който да се чувстваме така, сякаш просто управляваме.“ Тя обаче посочи, че тези пет години и половина на премиерския пост са били най-изпълващите в живота ѝ.

През 2017 Джасинда Ардърн привлече вниманието на медиите – тогава тя бе на 37 и стана най-младата премиерка в света. През юни 2018 тя стана майка на момиченце и се превърна във втората жена световен лидер, която е родила, докато е заемала поста си. Ардърн преведе Нова Зеландия през пандемията от Ковид-19 и последвалата я рецесия, стрелбата в джамията в Крайстчърч и изригването на вулкана на Белия остров. В страната ѝ нейната шеметна кариера си има дори име: Джасиндамания.

Избори на 14 октомври

Джасинда Ардърн обяви, че ще подаде оставка и от ръководния пост в Лейбъристката партия. През следващите дни ще се проведе гласуване за определяне на неин заместник. В Нова Зеландия ще се проведат общи избори на 14 октомври.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.