НС бистри данъците – бакшиши, „донос-бонус” и таван на плащанията

0

Парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъжда във вторник на второ четене предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони. Става дума за поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане, в Закона за ДДС и в този за местните данъци и такси.

С промените се предлага запазване на нулевата ставка на ДДС върху хляба и брашното до средата на 2024г., но и освен това и запазване на намалената ставка от 9% за ДДС за ресторантьорите. Измененията предвиждат получателят по доставка да не заплаща стойността ѝ ако доставчикът не издаде касова бележка.

По-голяма част от пакета от предлаганите данъчни промени бяха обсъдени и на второ четене още миналата седмица. Отхвърлено бе и предложението на министъра, което не може да мине през парламента вече 10 години, за намаляване на тавана на кешовите плащания от 10 000 на 5 000 лв. Идеята беше да се ограничат разплащанията в брой, защото кешът е горивото на сивата икономика.

Отхвърлен е и спорният текст, познат като „Донос-бонус“. Идеята на Министерството на финансите беше да се въведе финансов стимул при подаване на информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества на обща стойност над 100 000 лв. Бонусът трябваше да е 10% от събраните от НАП или Агенция „Митници“ допълнителни приходи за бюджета.

Отпадна и идеята за облагането на бакшишите. Промяната предвиждаше в облагаемия доход да се включат и всички предварително неопределени допълнителни парични плащания, дефинирани като плащания за добро обслужване.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.