НСО резна охраната на Кирил Петков, остави му само шофьор

0

Охраната на бившия премиер Кирил Петков, осъществявана от Националната служба за охрана, е намалена, съобщава „24 часа“, позовавайки се на информация от „Продължаваме промяната“.

Лидерът на ПП вече не се пази от охранител, който да го следва навсякъде. Оставен му е обаче транспортът от НСО с шофьор, което означава, че за службата бившият министър-председател все още е охранявано лице.

От службата са отказали какъвто и да било коментар.

Промяната в охраната на Кирил Петков се е случила тази седмица, като лидерът на ПП е бил уведомен за нея лично от шефа на службата ген. Емил Тонев. Не са ясни причините, поради които охраната му е намалена.

Бившите премиери и шефове на НС имат право на охрана от НСО 4 години след като е приключил мандатът им. До момента от министър-председателите с такава се ползваха Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. От шефовете на НС охрана има пък за Цвета Караянчева, Ива Митева, Никола Минчев.

По закона на всеки от шестимата му се полага автомобил на НСО с един шофьор и още един охранител.

Цвета Караянчева не ползва вече охрана и автомобил на НСО. Председателката на 44-ото народно събрание се отказа от гарда веднага след като изтече мандатът ѝ. 2-3 месеца по-късно Караянчева реши да не ползва повече и автомобил на Националната служба за охрана. Ива Митева също обяви, че се е отказала от привилегията и дори питаше защо Петков продължава да бъде охраняван и какво го заплашва.

През ноември по предложение на служебния премиер Гълъб Донев бе променен правилникът на НСО и службата получи позволение да снема охраната на бивши премиери и шефове на НС и по-рано, ако прецени, че е отпаднала заплахата за тях. Мотив за промяната бе честата смяна на министър-председатели и шефове на парламента в последните години, което много завишило разходите на охранителната служба.

Преди седмица сайтът „Епицентър“ пък обяви, че Петков и съпредседателят на ПП Асен Василев са си наели частни охранители.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.