Обявяват грипна епидемия в София утре?

0

София-град вероятно ще обяви грипна епидемия от понеделник, но засега най-вероятно без грипна ваканция. Това става ясно от съобщение на столичната регионална здравна инспекция.

Инспекцията с внимание следи данните за заболеваемостта в град София. С цел ограничаване на разпространяването на грипа, експертите обмислят въвеждането на някои противоепидемични мерки от следващата седмица, касаещи преди всичко лечебните заведения и засилен контрол сред детските и учебни колективи“, обясняват от службата.

Няколко области вече минаха в онлайн форма на обучение въпреки приключването на първия срок тази седмица. В понеделник децата по принцип не са на училище заради междусрочната ваканция, която е само три дни, два от които почивни. В София отдавна има напрежение защо не се обявява епидемия. Недоволстват и педагози в страната, че трябва да се водят онлайн часове въпреки големия брой болни преподаватели и деца.

Междувременно област Пазарджик удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 9 февруари включително.

В посочения срок са преустановени плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забранени са свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни. Присъственият учебен процес засега е преустановен само до края на тази седмица.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.