„Опенхаймер“ с почти рекорден брой номинации за „Оскар“

0

Две бройки не достигнаха на филма „Опенхаймер“ да счупи рекорда – той бе номиниран в цели 13 категории за най-престижните филмови награди, които тази година се провеждат за 96-и път.

Досега само три филма в близо вековната им история са печелили повече – 14: „Всичко за Ева“ (1950), „Титаник“ (1997) и „Ла ла ленд“ (2016).

Епосът на Кристофър Нолан за „бащата на атомната бомба“ се размина с шанса да счупи рекорда, защото бе пренебрегнат в категорията за визуални ефекти (претендентите в нея бяха обявени месец преди номинациите), както и защото няма главна женска роля.

„Опенхаймер“ е номиниран за най-добър филм на годината, режисура на Кристофър Нолан, адаптиран сценарий, главна мъжка роля на Килиън Мърфи, поддържаща мъжка и женска роля – съответно на Робърт Дауни младши и Емили Блънт, операторска работа, музика (Лудвиг Гьорансон), звук, монтаж, сценография, грим и прически, костюми.

Така всепризнатият от критиката и публиката филм, спечелил близо 1 милиард долара от разпространението си по света, може да се превърне в първия грандиозен победител на „Оскарите“ от 20 години насам.

Втори по успех в номинациите е „Клети създания“ – опус магнум на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос, който е премиерен в българските и европейските киносалони. Филмът е с 11 номинации, като блести в категориите за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, главна женска роля на Ема Стоун, поддържаща мъжка роля на Марк Ръфало, музика, костюми, грим и прически, декори.

С десет номинации е „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе. Той също е сред претендентите за най-добър филм, режисура, главна женска роля на Лили Гладстоун (тя е смятана за фаворит в категорията), поддържаща мъжка на Робърт де Ниро, операторска работа, музика, декори, монтаж.

С 8 номинации в седем категории е „Барби“. Филмът е касовият шампион и един от най-обсъжданите артефакти на 2023 г. Грета Гъруиг не е номинирана за най-добър режисьор, нито Марго Роби за най-добра актриса, а филмът в последния момент бе преместен от категорията за оригинален сценарий в тази за адаптиран, където е в много по-жестока конкуренция. „Барби“ все пак е сред деветте претенденти за най-добър филм, Райън Гослинг и Америка Ферера са с номинации за поддържащи роли, а почти сигурна е победата му в категорията за песен. Там той има две от пет номинации, с песните I’m Just Ken в изпълнение на Гослинг и What Was I Made For на Били Айлиш, която получи „Златен глобус“.

„Маестро“ на Брадли Купър също се състезава в седем категории, като самият той успя да се добере до финалната петорка за най-добра мъжка роля с превъплъщението си в Ленард Бърнстейн. Биографичната драма е номинирана и за най-добър филм, главна женска роля на Кери Мълиган, оригинален сценарий, операторска работа, грим и прически и звук.

Два европейски филма са намерили място в битката за най-престижните „Оскари“. Френският носител на „Златна палма“ от Кан „Анатомия на едно падане“ и британският „Зона на интерес“ (в който езиците са немски и идиш) са сред номинираните за най-добър филм на годината, както и за режисура – съответно на Жустин Трие и Джонатан Глейзър. „Анатомия…“, който предстои по българските екрани през февруари, има номинации също за главна женска роля на Сандра Хюлер, оригинален сценарий и монтаж.

„Зона на интерес“ се състезава за адаптиран сценарий, звук и най-добър международен филм. В последната категория той представлява Великобритания, конкурирайки се с предимно европейски филми: „Аз, капитан“ от Италия, „Общество на снега“ от Испания, „Учителската стая“ от Германия“ и японският „Перфектни дни“, който обаче е дело на германския майстор Вим Вендерс. При анимациите очакваме японски триумф  – за „Момчето и чаплата“ на Хаяо Миядзаки, като единственият му по-сериозен конкурент е „Спайдър-мен: В Спайди-вселената“.

„Наполеон“, който получи съкрушителни критики и слаб касов сбор, се е добрал едва до три номинации – за костюми, декори и визуални ефекти.

Филмите претенденти за най-престижните награди в киното, които ще се връчат на 10 март, бяха обявени на живо в ефир от актьорите Зази Бийтс и Джак Куейд.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.