Оранжев и жълт код в цяла България за силен вятър

0

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за неделя, 11 февруари, в осем области на страната, съобщи на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Бургас, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. В тези области се очаква поривите на вятъра да достигнат 28 м/сек.

В 18 области на страната е в сила жълт предупредителен код за силен вятър – Благоевград, Варна, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София град, София област, Стара Загора. В тези области се очаква поривите на вятъра да достигнат 22-24 м/сек.

В Благоевград и Смолян има издадено предупреждение и за опасни валежи. Прогнозата на НИМХ е в Благоевградско е да духа силен и бурен южен вятър с пориви до 22-24 м/сек. В южните райони на областта ще има значителни валежи от дъжд с количества до 30 мм. В Смолян вятърът ще е силен и бурен с пориви до 22-24 м/сек. Ще има значителни валежи от дъжд с количества до 30 мм.

Единствено за областите Видин и Плевен няма издадени предупреждения.

В планините главно в Рило-Родопската област се очакват валежи, като границата между дъжд и сняг ще бъде на около 1800-2000 метра. Ще бъде много ветровито със силен и бурен вятър с посока от юг-югозапад. Температурите ще се понижат чувствително и максималните в курортите ще са от 4° до 6°.

Условията в планините са лоши за туризъм, казаха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).

Духа ураганен вятър, температурите на височина над 2000 м са минусови. В по-ниските части на планините вали дъжд. Все още не се знае кои съоръжения в курортите ще работят поради поради ураганния вятър, като цяло те функционират в по-ниската част на курортите.

От ПСС предупредиха да не се ходи във високите части на планината и да се има предвид издадения жълт код за силен вятър.

Туристи са се загубили в Родопите в района на с. Гьоврен, но вече са открити и са придвижвани към безопасно място, казаха още от ПСС.

И новата седмица ще започне с облачно време и с валежи от дъжд, на повече места в понеделник. Вятърът ще отслабва, а температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните за периода. В четвъртък ще е почти без валежи, а облачността ще се разкъсва и ще намалява.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.