Отиде си легендарният певец Тони Бенет

0

Легендарният певец Тони Бенет почина на 96 години, съобщи Би Би Си. Той е издал над 70 албума, а музикалната му кариера се простира в повече от седем десетилетия. Изпълнител на популярна, класическа и джаз музика, Бенет е носител на над 17 награди „Грами“, включително специалната награда за цялостен творчески принос. 

Роден е под името Антъни Доминик Бенедето на 3 август 1926 г. в Ню Йорк. Влиза в класациите с над 30 свои песни в началото на 50-те години, когато рокендролът още не е завладял ефира и в тях доминират песните на Франк Синатра и Нат Кинг Коул. Самият Синатра по това време нарича Тони „най-великия популярен певец в света“.

Tony Bennett – I Left My Heart in San Francisco (from MTV Unplugged)

Tony Bennett performing I Left My Heart in San Francisco from MTV UnpluggedListen to Tony Bennett: https://TonyBennett.lnk.to/listenYDSubscribe to the offici…

 YouTube

През 60-те Бенет постепенно изпада в забвение в сянката на рок революцията, но никога не престава да пее. В началото на 90-те интересът към него започва отново да се възражда. Сред най-продаваните му албуми са както класическият I Left My Heart In San Francisco, така и MTV: Unplugged (1994) и Duets: An American Classic (2006). Всички те са достигнали платинен статут с над 1 милион продадени копия. През 2011 г. 84-годишният Тони Бенет чупи рекорд: за най-възрастен изпълнител в историята на музиката, оглавил класацията за албуми на „Билборд“ – с Duets II.

Бенет е и художник – автор на много творби, подписани с истинското м име Антъни Бенедето, които са в постоянните експозиции на няколко институции. Той е създател на училището за изкуства „Франк Синатра“ в Астория.

Последните му хитове, които достигнаха челни позиции в джаз чартовете, са от дуетния албум Cheek to Cheek с шейсет години по-младата Лейди Гага.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.