Откриха църковно свидетелство за брака на Ванга (Документ)

0

Сензационно документално свидетелство за църковния брак на Ванга откри писателят Димитър Чапкънов, роднина на пророчицата по съребрена линия. Той разкри пред в. „Телеграф“, че случайно се натъкнал на безценната находка, докато събирал сведения за родното си село Никудин, община Струмяни.

„Направих една книжка за него, която вече е дадена за печат. Селото е малко, далеч от учения свят и се оказа, че за него има много малко писмени сведения. Та докато тършувах насам-натам из архивите, се сетих да надникна и в тукашния храм „Свети пророк Илия“. Докато преглеждах двете църковни книги – „За венчанията“ и „За умиранията“, в първата на една страница открих вписан църковния брак на Ванга Пандева с Димитър Гущеров“, разказа Чапкънов.

Поясни, че церемонията се е състояла в съседното село Крънджилица, откъдето е родом младоженецът. А причината е, че в онези дни никудинският свещеник Серафим е пътувал да служи и там.

От църковната книга става ясно още, че венчавката се е състояла на 10 май 1942 година. Срещу името на пророчицата, родом от Струмица, попът е написал „мома“, а срещу това на жениха Митко – „момъкъ“, с което е удостоверил, че това им е първо венчило. И двамата са православни по изповедание, вписал още свещеникът. Прави впечатление, че незрящата Пандева се е задомила сравнително късно предвид порядките в онези години (над 30 лета), като е била по-голяма с петилетка от мъжа си (на 27 лета).


„Фактически нейният съпруг Димитър Гущеров на мен ми се пада дядо. Той е бил първи братовчед на баба ми, която също се казваше Вангелия. Още от дете помня, че моите родители наричаха пророчицата с едно страхопочитание „Вуйната Ванга“ на местния говор – мъжът й е бил вуйчо на моя баща“, изясни роднинската си връзка с Гущерови 69-годишният изследовател.

Сподели, че е изключително впечатлен от църковната книга, свидетелстваща за нивото на родолюбие в онази България. „Тя има печат на Струмишка епархия от 1914 г. За мен беше много интересно и драго, че канапът, с който е била прошнурована, е с цветовете на трикольора – бяло, зелено, червено. Днес, дори на над 100 г., църковната книга просто грее“, не крие възхищението си Чапкънов.

Роднината на Ванга по съпружеска линия разказа за себе си, че е пенсиониран офицер от Българската армия и бивш началник на военния клуб в Благоевград.

По случай 100-годишнината на храма в Никудин се заел да направи краеведска книжка за селището и така попаднал на документа за световноизвестната българска пророчица.

СПУКАНА НИ Е РАБОТАТА: Страховито предсказание на Ванга за 2024 г. се сбъдна!

След сватбата младото семейство се установява в Петрич, където заживява в къща, построена собственоръчно от дядото на Чапкънов. В следващите години хиляди хора от цял свят започват да се стичат към този край на България за съвет от феноменалната ясновидка. „Аз или мои близки обаче никога не сме опирали до нейната дарба“, откровен е Димитър Чапкънов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.