Отмениха концерта на руското сопрано Анна Нетребко в Прага

0

Прага анулира концерта на руското сопрано Анна Нетребко, предвиден за октомври, съобщи Франс прес. Подкрепата на Нетребко за Владимир Путин в миналото стана повод за отмяна на множество концерти в целия свят.

Концертът в Прага трябваше да се състои в залата на Общинския дом в Прага на 16 октомври.

Чехия е член на ЕС и НАТО и оказва сериозна подкрепа на Украйна от началото на руската инвазия през миналата година. Прага помага на Киев с оръжейни и хуманитарни доставки.

Агенция „Nachtigall Artists Management“ обяви във Фейсбук, че е постигнала съгласие със залата за анулиране на концерта вследствие на позиция на общинския съвет. Според агенцията „обстоятелствата са превърнали един изцяло артистичен проект в политическа и социална полемика“. Според общинския съветник Иржи Поспишил отмяната на концерта е добро решение в подкрепа на ключов партньор, сражаващ се за своята независимост, предаде чешката информационна агенция ЧТК, цитирана от БТА. 

Анна Нетребко се оттегли от „Метрополитън опера“ в Ню Йорк през март 2022 г., след като отказа да спре подкрепата си за руския президент Владимир Путин. Впоследствие 51-годишната Нетребко осъди войната и анонсира връщането си на европейските сцени, но така и не е критикувала публично Владимир Путин.

Интернет страницата на Анна Нетребко обяви десетки участия до края на годината, сред които в Берлин, Гуанчжоу, Париж, Виена, Милано.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.