Пак панаири с Пловдивския панаир

0

Пореден панаир около Пловдивския панаир се разиграва от вчера и продължава и днес. Не липсват и обрати.

Тези дни тече срокът, в който кметът Здравко Димитров може да поиска спиране на вписването в Търговския регистър на промените в капитала, направени миналата седмица от акционерното събрание на „Пълдин Туринвест“ – компанията, през която почетният консул на Русия Георги Гергов притежава Изложението и може да увеличи контрола си в него до 79%; в нея, както и в Международния панаир, дялове има общината, пише Сега.

Цял ден съветници от ДБ диреха из сградата на общината кмета или друг отговорен фактор, за да им напомнят да поискат спиране на промените чрез иск до съда. „Гонката“ настана, след като по-рано не бе установен контакт с Димитров по телефона. Кметът обаче го нямаше (обяснението, поднесено на съветниците – командировка в Турция), ресорният му заместник също липсваше, а директорът на правения отдел се оказа в болнични. Така опитите за среща от страна на ДБ пропаднаха. По-важното е, че Димитров не показваше намерение да обжалва вписването. Планираше единствено да атакува законосъобразността на промените. Според ДБ разликата между двете процедури е, че дори някога промените в „Пълдин Туринвест“ да се окажат незаконни, щом са вписани, във времевия прозорец Гергов ще има право да върши каквото поиска чрез собствеността в дружествата. 

А че Димитров не смята да се занимава с оспорване в Търговския регистър пролича от две негови изявления – пусна съобщение до медиите, в което като намерение спомена единствено обжалване на законосъобразността; същото каза и пред „24 часа Пловдив“; мотивира се, че общинският съвет го е задължил само в едното действие.

Любопитно е, че насред превратностите, които претърпя сагата около Панаира от есента насам, първоначално бе проведено друго събрание на „Пълдин Туринвест“. Решенията му увиснаха, тъй като Гергов не го бе свикал според законовия срок. Но тогава Димитров оспори вписването в Търговския регистър, макар съветът отново да не го бе задължил изрично. Според ДБ няма и нужда всяко едно действие на кмета да бъде разписвано предварително точка по точка, след като е ясна политическа воля. И имено преобръщането на волята – на ГЕРБ, бе в основата на поредното бездействие, което управата на община Пловдив бе на косъм да направи в услуга на Георги Гергов.

В центъра на казуса са варненските акции в Изложението. Морската община иска да ги апортира в „Пълдин Туринвест“. Стане ли – вътрешното изменение на дяловете ще увеличи процентите на Гергов в Панаира. Заради варненските акции именно бе свиквано няколко пъти събранието на „Пълдин Туринвест“, а пловдивският общински съвет дебатираше месеци да се съгласи ли в качеството на съакционер или не.

ОБРАТ ПО ТЪМНО

Късните часове във вторник донесоха още две новини. Най-напред съветникът от ДБ Веселина Александрова съобщи в социалните мрежи, че длъжностно лице от Търговския регистър и без намесата на кмета е отказало да впише промените в „Пълдин Туринвест“. То се е позовало на отказа на съвета да се съгласи за намаляване на общинския дял в капитала. Това именно е отказът, на който Димитров се позоваваше за едната жалба, която смяташе да подаде. Той фигурира в декемврийското решение на съвета, като успоредно обаче бе съчетан с точка за приемане на предложението за Гергов за промяна на капитала – напълно противоречиво и неясно до днес произнасяне на съвета. 

Малко преди полунощ от ГЕРБ – Пловдив пък изтече информация, че лично Бойко Борисов взел нещата в ръце – разпоредил на Димитров да обжалва по всички възможни направления, а дори и да се свика извънредна сесия, която категорично да се произнесе срещу идеите варненските акции да бъдат преместени. Както си му е редът, денят завърши с тържествен статус на Димитров във „Фейсбук“: „С днешна дата внесох искова молба до Окръжен съд Пловдив за отмяна на взетите решения на Общото събрание на дружеството „Пълдин Туринвест“ от 9 януари 2023 г. Едновременно с това е внесена молба за спиране на вписването в Търговския регистър за увеличение на капитала на дружеството и изменение на устава. Спазени са всички законоустановени срокове за обжалване“.

ПАНАИРИ И В СРЯДА

Оказа се, че намерението на ГЕРБ – Пловдив е да свика визираната от Борисов сесия скоростно – за 14 часа в сряда. „Започва дело по същество в съда. Това е нова ситуация и трябва нова санкция на Общинския съвет“, обясни променената позиция лидерът на ГЕРБ – Пловдив Иван Тотев пред БНР. Той дори заговори за купуване на варненските акции, като намеси и правителството:  „Те са оценени по 1 лв, т.е. струват 16,3 млн. лв. ОбС – Пловдив може да реши да поиска от държавата парите“. Преди няколко дни и ГЕРБ – Варна заяви, че ако някой иска, може да купи акциите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.