Папата лети болен за Дубай

0

Папа Франциск страда от белодробно възпаление, но ще замине за Дубай, за да вземе участие в конференция, свързана с климатичните изменения. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Светият отец пропусна седмичното си неделно обръщение, което обичайно прави от прозореца, гледащ към площад „Св. Петър“, ден след като Ватиканът съобщи, че папата страда от лек грип. Вместо това Франциск даде традиционната си обедна благословия от параклиса в резиденцията си във Ватикана, като събитието бе излъчено на живо по телевизията и онлайн. 

„Братя и сестри, днес не мога да изляза на прозореца заради белодробно възпаление“, каза Франциск.

Папата, който на 17 декември ще навърши 87 г., допълни, че свещеникът, който стои зад него, ще прочете обръщението му вместо него. В изявлението Франциск заяви, че ще отпътува за Обединените арабски емирства за срещата КОП-28, посветена на климатичните изменения, и в събота, както е планирано, той ще произнесе речта си пред участниците в събитието. 

„Освен война, пред света ни стои заплахата и от друга голяма опасност, тази на климатичните промени, която излага на риск живота на Земята, най-вече за следващите поколения“, каза свещеникът, прочитайки думите на папата. „Благодаря на всички, които ще съпровождат това пътуване с молитви и с ангажираността да вземат присърце опазването на общия ни дом“, се казва още в обръщението на Франциск.

Във видеозаписа се вижда, че папата има превръзка на дясната си ръка, както и абокат. За момента Ватиканът не е отговорил на въпрос, изпратен от АП, дали Франциск получава интравенозно или някакъв друг вид лечение. Също така не е обяснено и разминаването между твърдението на папата, че има белодробно възпаление и твърдението на Ватикана, направено ден по-рано, че Франциск е преминал изследване със скенер, което е „изключило риска от белодробни усложнения“. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.