Първата българка в турското кино Юлия Порязова: Сградите, не трусът, убиха невинните хора

0

Майка ми е кмет на малко населено място и дни наред събира помощи за пострадалите 

КОЯ Е ТЯ

Юлия Порязова е родена и израснала в Смолян. Красавицата става шампионка по спортни танци като ученичка. След това емигрира за 15 години в Турция, където става първата българка, пробила в редица касови сериали и филми, работейки с най-известните турски актьори и продуценти. Връщайки се в България, се завръща и към своята страст – танците, създавайки свой клуб в Смолян и Пловдив. С експерти в сферата основават Българска национална федерация по спортни танци, която се оформя като люпилня на световни таланти и на която Порязова е зам.-председател.

Юлия Порязова

Юлия Порязова

– Трагедията в Турция разтърси света. Как приехте всички поразяващи гледки от южната ни съседка?

– Мъчно ми е и не мога да приема гледките… Няма как да приема, особено имайки предвид, че не самото бедствие уби толкова невинни хора, а сградите, направени и построени с цел печалба. Сградите убиха невинните хора, не земетресението.

– Родопчанка сте и имате немалко близки и приятели в Турция. Как са те, живеят ли близо до най-големите разрушения?

– Цяла Турция е в траур. За тях няма значение дали са близо или далеч от трагедията. В такива ситуации турците се обединяват и стават едно цяло. Всички помагат с каквото могат.

– Как реагираха те на тази невиждана трагедия? Успяват ли да помогнат?

– Цял свят е съпричастен с трагедията. Майка ми, която е кмет на малко населено място, дни наред събира помощи и с подкрепата на общината изпращат към южната ни съседка.

– Първата българка сте, която проби в турското кино. Какво споделят ваши колеги от снимачните площадки?

– Чета, гледам публикации, пиша си с близки приятели и всички казват едно: „Страшно е“. Единственото нещо, което ме радва, е това, че в такава ситуация всички се обединяват, няма бедни – богати. Всеки помага с каквото може.

– Съобщи се за 20 починали наши изселници в Адана. Трусът се усети леко и в Пловдив, където живеете. Има ли страх от бъдещи земетресения сред вас и близките ви?

– Аз не деля хората по раса или етност, съжалявам за всеки един загубен живот по този начин. Жал ми е и за пострадалите животни. Не знам дали хората тук изпитват страх, но аз лично никога не се самозабравям и съм наясно, че животът на човек може да се преобърне за секунди. Не трябва да забравяме, че природата е по-силна от нас.

Трагедията в Турция и Сирия отне живота на десетки хиляди

– Все още е твърде рано, но възможно ли е създаването на филм с ваше участие за тази трагедия? Множество ленти пресъздават подобни апокалиптични картини, случили се на човечеството в различни краища на света.

– Точно в този момент не съм сигурна, че някой там мисли за такъв проект, но всичко е възможно.

– Какво е посланието ви към близките на жертви и пострадали в Турция, а също и към помагащите българи?

– Да бъдат силни и да са единни, да си помагат, кой с каквото може.

– За финал нещо по-различно от трагедията в южната ни съседка. Вашата дъщеря Мартина тръгна по вашия път с танците. Как върви нейното развитие?

Юлия с дъщеря си Мартина

Юлия с дъщеря си Мартина

– Дъщеря ми в момента снима филм за танци с Башар Рахал, Ники Илиев, Ивайло Захариев и други известни актьори. Оказа се, че тя е голям талант, и съм горда, че на тази крехка възраст се справя с толкова неща – училище, танци и кино. Тя определено ще надмине моите успехи в тази сфера, а аз за момента изцяло съм се отдала на клуба Dance School Fen 2011.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.