Първо издание на „Хари Потър“, лежало 26 г. в шкаф под стълбите, купено за 8 кинта, продадено за 55 бона

0

Копие от първото издание на „Хари Потър и философският камък“ на Дж. К. Роулинг, лежало 26 години в шкаф под стълбите, беше продадено на търг за 55 000 паунда във Великобритания.

Книгата беше продадена на 11 декември в Hansons Auctioneers в Дербишър за 55 100 паунда. В продължение на много години тя се пазила от 58-годишна жителка, която я купила през 1997 г. по време на пътуване със семейството си. В магазина детската книга се намирала в кошницата с намаления и се продавала само за 10 паунда.

„Купих си книга за Хари Потър, когато никой не знаеше за него или неговия автор. Пътувахме с кола в Шотландските планини. Имаше кафе-книжарница на един далечен полуостров в края на пътя”, разказва жената.

Тя успяла да договори книгата за осем паунда, тъй като нямала външна обложка. По време на пътуването всяка вечер британката четяла приказка на децата си. По-късно книгата била прибрана в килер, където се съхранявала доскоро.

Книгата се съхранила в отлично състояние. Специалист от Hansons Auctioneers разкри, че това е много рядко първо издание с твърди корици на първия роман на Джоан Роулинг за Хари Потър. Бяха отпечатани общо 500 книги, 300 от тях бяха разпространени в библиотеките, а само 200 бяха пуснати в продажба.

Това издание е изключително ценно, тъй като само 19 книги от тази серия са известни на колекционерите. Те бяха продадени на търгове за суми от 17 500 до 69 000 британски лири. По-рано беше съобщено, че библиотекарката Джанет Такуел решила да продаде първите издания на книги за Хари Потър с автографи на авторката. Жената получава подписите на Джоан Роулинг през 1999 г., когато работи като учителка и водила децата си на среща с писателката.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.