Пеевски поиска в бюджета да се включи построяване на протонен център за лечение на онкоболни

0

За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балканите център за протонна терапия за лечение на онкологични заболявания, настоява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, съобщиха от движението.

Отговорността към живота и здравето на българските граждани е най-важният ангажимент на министрите в правителството, което и да е то, и ние няма да престанем да настояваме за изпълнението на тази отговорност, в името на хората, заяви Пеевски, цитиран в съобщението.

След като изграждането на Протонния център отпадна от Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС, правителството пое ангажимент центърът да се финансира от държавния бюджет в ЗДБ за 2024 година. Днес обаче стана ясно, че Протонният център не е предвиден в Закона за бюджета за следващата година, а около 40 водещи специалисти в областта на онкологията и лъчелечението алармираха, че това поставя под риск изграждането му въобще, се посочва в съобщението.

Делян Пеевски призова министъра на финансите да направи необходимите корекции и в Закона за държавния бюджет, преди внасянето му в Народното събрание, да се обезпечи ресурс, с който да започне изграждането на това ключово за лечението на онкологичните заболявания съоръжение.

По данни на експерти, Протонният център ще разшири възможностите за лечение на около 600 онкоболни годишно с иновативна и доказано ефективна терапия, и България може да стане водещ център за съвременно лечение на онкологични заболявания на Балканите.

В края на септември премиерът акад. Николай Денков обяви пред журналисти, че България ще има протонен ускорител. Ще се търси национално финансиране за изграждането на Център за протонна терапия за лечение на деца с онкохематологични заболявания. На 26 септември правителството извади проекта за центъра от списъка с проекти по Плана за възстановяване и устойчивост заради забавянето му от страна на служебното правителство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.