Петър, който иска да е Петра, пак съди България в Страсбург

0

Висящо е делото във ВКС на трансжената Петра Христова от Горна Оряховица срещу отказа да уважат молбата ѝ за нови лични документи. След отмяна на възможността за юридическа смяна на пола тя май ще остане завинаги Петър по документи.

Първата българка, осъдила страната ни в Страсбург, получи 7500 евро обезщетение за нарушени човешки права, но не и женска самоличност.

“Преди седмица говорих с адвокатите си, окончателно имаме отказ от ВКС и делото вече е в архивите. Сега са подали частна жалба за възобновяване на производството и пререшаване на казуса от друг състав. Продължава едно голямо чакане въпреки операцията за смяна на пола, въпреки Страсбург”, гневна е Петра.

Тя все още има надежда, защото юристите, които я представляват, подготвят втора жалба до Европейския съд по правата на човека. “Събрали са случаи и на други хора, които се чувстват като мен”, допълва Петра.

Тази колективна жалба ще бъде подадена до края на годината и засега в нея са включени трима потърпевши от липсата на възможност за юридическа промяна на пола, обясни адвокат Милена Докова от Пловдив. Новото сезиране на съда е провокирано от тълкувателното решение на Конституционния съд, според което не се допуска юридическа смяна на пола. Това предопредели изхода на тези спорове в България и направи ненужно да се изчаква приключване на целия процес.

“Това са казуси, които засягат правото на личен живот, т.е. в Страсбург делото бе гледано с приоритет откъм време, защото се приема, че ситуацията на неизвестност кой какво прави с живота си и как трябва да бъде възприеман не е редно да продължава безкрайно. Вместо същият подход да бъде приложен впоследствие от България и въпросният човек да получи документи, с които да кандидатства за работа, за образование и т.н., те отказват да приложат решението на Страсбург”, разясни адвокатката.

Петра се вълнува от историята за гладната стачка на Габриела Банкова. Досега не са се срещали, но познава ада, в който другата трансжена е принудена да живее.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.