Писателка бясна: Пилонът ще стърчи като неприличен жест към света

0

„България не заслужава да се говори за нея само чрез един пилон, който да се издигне на една толкова красива природна местност“, това каза журналистката и писателка Мария Касимова-Моасе в предаването на „Сега“ (О)позиция  по повод идеята за 111-метровия пилон на Рожен, на който ще се вее българският флаг.

Страните, които имат подобно съоръжение, не са пример нито за политика, нито за човешки права, а пилонът е поредния натиснат бутон на разделението в България, смята Мария Касимова-Моасе, която беше кандидат-вицепрезидент. Тя определи идеята като „пъчене и перчене, зад които не стои нищо – нито история, нито единство“.

Писателката засегна и темата за финансирането на идеята. „Зад нея стоят и много държавни институции. Това означава, че и аз със своите данъци участвам в този проект. Освен че сме въвлечени в него, имаме право и да протестираме“, категорична е тя.

Мария Касимова-Моасе допълни, че негодуванието не е против трибагреника, а против „безумния пилон“. „Хората, които със самочувствие излизат с идеята, че който не подкрепя пилона, е срещу българското знаме, ми дават основание да мисля, че дотам виждат българския флаг – да се развее на един пилон. Знамето ни не заслужава това унижение“, каза писателката.

А какво ще се случи с пилона и със знамето в бъдеще? „Знамето ще се разнищи. Ще остане да стърчи като неприличен жест към света от един народ, който иначе има толкова много неща, с които да се гордее“, смята тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.