Писателят Борис Акунин се оказа в списъка на Русия за „терористи и екстремисти“

0

Писателят Борис Акунин, който от 2014 г. живее в изгнание, бе включен в списъка на „терористи и екстремисти“ – последната илюстрация на репресиите срещу критиците на Кремъл, предадоха АФП и Асошиейтед прес.

Акунин, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, е вписан в понеделник в този списък, поддържан от Росфинмониторинг – руската служба за финансово разузнаване.

Терористите ме обявиха за терорист„, коментира писателят в профила си във Фейсбук.

Миналата седмица срещу него започна разследване за дискредитиране на армията, съобщи в понеделник за агенция Интерфакс източник, запознат със случая, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Роденият през 1956 г. в Грузия, тогава съветска република, писател е известен в Русия с историческите си криминални романи, особено със сагата за  приключенията на детектива Ераст Фандорин, която е преведена и на български език.

Освен това Акунин работи и по „История на руската държава“ – деветтомна компилация, проследяваща развитието на страната до революцията от 1917 г.

През 2014 г. писателят се обяви срещу анексирането на полуострова Крим, след което замина в изгнание в Лондон, където живее оттогава.

На 24 февруари 2022 г. той изрази във Фейсбук съжаление за  избухването на „една абсурдна война“. „Лудостта победи“, написа тогава Акунин.

Той е съосновател на проекта „Истинската Русия“, подкрепен от редица живеещи в изгнание културни дейци, които се противопоставят на руското нападение над Украйна и имат за цел да помогнат на украинските бежанци.

Включването на Акунин в списъка идва, след като едно от водещите руски издателства – АСТ, обяви миналата седмица, че спира отпечатването и продажбата на негови книги, както и на Дмитрий Биков, след като те критикуваха военните действия на Русия в Украйна, припомня Асошиейтед прес.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.