Плащаме €3000 евро заради непризнатия брак на лесбийките Лилия и Дарина

0

Министерският съвет прие решение за изплащане на 3000 евро, представляващи обезщетение в изпълнение на решение на Европейския съд по правата на човека срещу България заради две лесбийки.

По делото „Коилова и Бабулкова срещу България“, жалбоподателките повдигат оплакване по чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (право на зачитане на личния и семейния живот) поради това, че българските власти не признават сключения от тях брак в чужбина.

Съдът счита, че установяването на нарушение представлява достатъчно справедливо обезщетение за претърпените от жалбоподателките неимуществени вреди, а за разходи и разноски им присъжда 3000 евро.

Лилия Бабулкова и Дарина Коилова са сключили брачен съюз през 2016 година във Великобритания. „Това е лична победа, но е и победа за нашата общност. Моето разбиране на това, което съдът в Страсбург каза, е, че България е свободна да запази дефиницията си за брак, но едновременно с това е длъжна да разпознае съществуването на еднополови двойки и въобще двойки извън брак и да им гарантира същите права и задължения“, коментира след спечеленото дело Лилия Бабулкова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.