Под охрана: Децата на Къро тръгнаха на психолог в Южна Африка

0

Трите деца на боса от ВИС Красимир Каменов-Къро чакат компетентен съд да реши кой от роднините им да поеме попечителството над тях, научи “24 часа-168 истории”. Това е единствената причина те все още да не са при близките им, които са изявили желание да ги гледат.

В момента малчуганите, които са на 8, 11 и 13 години, се намират в Република Южна Африка. Държавата няма да предприеме тяхното предаване, докато магистратите не го разрешат и не са сигурни, че ще бъдат на благоприятно място. Властите отказаха да посочат точното им местонахождение от гледна точка на сигурността им. Убийството на баща им и майка им Гергана Кочанова е в графата “брутална екзекуция”, което налага децата да бъдат пазени. Имат и охрана, която е осигурена от държавата.

След трагедията с тях е работил психолог, научи още медията ни. Специалистът се назначава автоматично при подобни случаи. Той ще продължи да провежда срещи, ако се налага. Малките вече знаят какво се е случило с родителите им. С тях всеки ден разговаря роднина, който е в течение с ежедневието им.

Дали в бъдеще ще живеят в САЩ, остава неясно. Там е бащата на Гергана, който според медии иска да се грижи за внуците си. Той е с американско гражданство и се твърди, че вече е внесъл искане за американските им визи.

До какъв срок могат да бъдат предадени на близък?

Процедурата може да отнеме 2-3-4 месеца в зависимост от решението на съда. Забавяне има и поради факта, че Република Южна Африка (РЮА) няма подписани спогодби с голям брой държави. Повечето пъти връщането е изключително мудно, а през това време децата на екзекутираните се гледат в посолството на родината си.

Подобна беше съдбата на малката Йоана – дъщеря на застреляните през февруари 2018 г. в Кейптаун Незабравка Пеева и Анджело Димов. Тя бе върната у нас след 4 месеца. Желание да я гледат веднага изявиха роднини на баща й, които полагат грижи и към днешна дата.

Телата на родителите й бяха открити, след като никой от тях не отиде да я вземе от занималня. Във фаталния ден 6-годишното тогава дете чака някой от двамата пред сградата заедно с връстниците си. Дълго време никой не се появява и то споделя на учителките си. Възпитателка прави опит да се свърже с Незабравка и Анджело, но без успех. Търси ги няколко пъти, но никой не вдига телефона. Последвало обаждане към местни полицаи, които при посещение на дома се натъкват на ужасяващата гледка. Освен застреляните с по един куршум в главата мъж и жена, било убито и тяхното куче.

Новината за бруталната екзекуция се разнесе бързо в международните медии. Роднините на Димов и Пеева бяха уведомени веднага за смъртта им. Дъщеричката им беше прибрана в българското посолство, където се грижеха за нея немалко време. Процедурата по връщането й у нас обаче се забави, въпреки че веднага се появиха нейни близки, които пожелаха да я приберат.

В крайна сметка детето беше върнато в България през май 2018 г. – 4 месеца след смъртта на майка й и баща й. Това се случи след работна среща на тогавашния ни външен министър Екатерина Захариева с южноафриканската външна министърка Линдиве Сисулу на 29 март. По време на нея Захариева повдигна въпроса за съдбата на момиченцето. Два месеца по-късно съдът окончателно разреши връщането му и то си дойде заедно с българския посланик.

След поръчковите убийства, които се извършват в Южна Африка, често пъти съдбата на децата на жертвите е неясна. Ако никой от близките им не прояви желание да ги гледа, те биват разпределяни в приемни семейства или ги осиновяват бездетни фамилии.

Какво се е случило с телата на убитите Красимир Каменов и Гергана Кочанова?

“Те са освободени от местните власти, извършващи разследването, и са предадени в разпореждане на близките им”, отговориха от българското посолство в Претория след запитване на медията ни.

От Външно твърдят, че нямат сведения за последващите действия на роднините им. Бащата на Гергана – Петър, вече обясни, че “погребение няма да има”. Най-вероятно двойката е била кремирана.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.