Политолози в един глас: ПП се простреля в крака, ГЕРБ победи

0

Формулата за ротационни министър-председатели е обяснена неправилно – всъщност ще имаме ротиращи се правителства, защото след оставката на премиер следва оставка на кабинета му. Това обясни по Би Ти Ви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Според него и в Израел, и в Ирландия са приложени подобни модели, но те са съобразени с националните особености на техните политически системи.

„Не може да прилагаме безкритично чужди примери в наши условия. Както е тръгнало, че започнем да ротираме и главния прокурор, и президента“, каза още проф. Киров.

Според социолога Андрей Райчев съществен въпрос е защо Борисов се е съгласил на подобен модел и защо ПП го иска. „Този, който го арестува, сега му казва „ела да направим правителство“. Той постигна целта си – не е в изолация. ПП пък целят властта и я получиха. На Борисов не му трябва властта, след 9 месеца ще каже „тези са боклуци“ и ще отидем на избори – то се вижда с просто око. Ще получим напрежение ПП-ДБ и ръст на Костадинов. Кой плаща сметката? ГЕРБ, БСП, ДПС? Не – ПП!“, коментира социологът.

По думите му Габриел е класически изпълнител без никакво собствено движение. „Борисов видя, че в ПП има цяла група хора, според които тяхно управление ще е добро за България. Това обаче не е така, защото никой в България не им е дал това право. ПП получават власт на хартия, а те получават унищожително напрежение“, коментира Райчев.

„Ужасът е за избирателите. Решението не може да минава с хора, които до скоро са казвали, че е изключено това да го направят с другите“, заяви политологът доц. Петър Чолаков.

Кой ще носи отговорност в едно такова правителство? ПП-ДБ ще понесат цялата щета, коментира Нидал Алгафари. Хубавото е, че след толкова много препирни се намери тънка нишка за обединение, за да приемат поне един държавен бюджет. Това правителство ще бъде контролирано от Народното събрание. Трябваше да видим как президентът Радев беше намусен, когато Мария Габриел връщаше папката с каблинет на ГЕРБ -СДС празна, заяви още Алгафари.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.