Половината българи се страхуват, че изкуственият интелект ще им вземе работата

0

Всеки четири от 10 българи изразяват отрицателно отношение към използването на изкуствен интелект. Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.

Това показва ново проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

Почти половината от населението на България (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% – че ще създаде нови такива. 37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Близо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората.

Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект.

За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.

Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор. Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.