Поредни социолози: ПП равна с ГЕРБ, три партии не влизат (ДЕТАЙЛИТЕ)

0

Изборите за Народно събрание на 2 април продължават да крият неясноти и интриги. Броени дни преди вота основните претенденти за първото място са с почти изравнени позиции.

Коалицията ПП-ДБ е почти наравно с ГЕРБ – СДС  според „горещо проучване“ на Алфа Рисърч, представено днес. Първата формация има подкрепата на 29.5% на твърдо решилите да гласуват, а втората получава 25.4%, показва анкетата.

Оспорвана е и битката между третия и четвъртия. ДПС и „Възраждане“ имат съответно 13.8 и 13.6% . БСП едва се задържа над 8%.

Тези пет политически формации  със сигурност ще имат място в 49-ото Народно събрание. Под чертата остават „Български възход“, „Левицата“, „Има такъв народ“ и т.н.

Резултатите от изборите зависят до голяма степен от това доколко ще се мобилизират и как ще гласуват софиянци, коментира Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ пред БНТ.

Тя посочи, че кампаниите на партиите са успели да променят нагласите на всеки девети избирател. Цели 15% още се чудят дали и как да гласуват. 

Левицата и БВ имат шанс да влязат в Народното събрание – теоретично, коментира Петрова.

Формирането на правителство при очертаващия се парламент с пет политически формации ще е дори по-трудно в сравнение с предното Народното събрание, смята социоложката.

Очертава се пореден вот с ниска избирателна активност. Само 39% са категорични, че ще упражнят правото си на глас.

В „Партията на негласуващите“  са се обозначили почти половината анкетирани –  49% са категорични, че няма да участват в тези избори.

Проучването е направено между 25 и 29 март, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проведено е сред 1113 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е сертифицирана двустепенна извадка, с квота по основни социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.