ПП си купува армия чиновници с 18,1 млрд. за заплати

0

Управляващата сглобка ПП-ДБ си купува подкрепата на армията чиновници, които си клатят краката в удобни офиси по стотици агенцийки и държавни дружества с рязко вдигане на заплатите им. Вече е видно, че разходите за персонал в бюджетния сектор растат като лавина. Само за четири месеца сметките на финансовото министерство за очакваните разходи за възнаграждения през 2024 г. се влошиха с 1,5 млрд. лв. Така разходите за персонал през 2024 г. ще достигнат ниво от 18,1 млрд. лв. – много над първоначално планираното дори за година по-късно. 

Това показва сравнението между публикуваната в края на юни към бюджет 2023 средносрочна бюджетна прогноза и числата, залегнали в мотивите към проектобюджет 2024. Разходите за заплати са един от показателите с голям ръст в проектобюджет 2024 и с много голямо неизпълнение в посока нагоре в бюджет 2023.

През юни правителството очакваше харчовете за заплати и осигуровки по консолидираната фискална програма (КФП) – тоест, с включени бюджети на общините, да достигнат 15,7 млрд. лв. през 2023 г. За 2024 г. финансовото министерство прогнозира ръст от близо 900 млн. лв. до 16,58 млрд. лв. Тези планове се разминаха драстично с реалното изпълнение за 2023 г. От мотивите към проектобюджет 2024 става ясно, че разходите по това перо  ще надхвърлят 16,7 млрд. лв. още през 2023 г. За 2024 г. прогнозата за очаквани разходи за персонал вече е 18,1 млрд. лв.

От мотивите на проектобюджет 2024 не става ясно на какво се дължи това преизпълнение на разходите в частта заплати и осигуровки на чиновниците. Този пасаж от анализа за изпълнението на КФП е претупан и от него не става ясно на какво се дължи темпът на нарастване. Преизпълнението вероятно е свързано с гласуваните извънредно разходи за заплати в отделни системи като МВР при приемането на бюджета.

На фона на изпреварващия ръст на тези разходи от финансовото министерство предлагат щедра политика за доходите и през 2024 г. Предвидени са 375 млн. лв. за преодоляване на диспропорции в заплатите между отделните министерства и общини, като парите трябва да се разпределят по одобрена от МС методика. Предвидени са увеличения на заплатите и при други длъжности като изборните длъжности и заетите в системата на съдебната власт.

Резкият скок в разходите за персонал започна още през 2022 г., като служебният министър на финансите Росица Велкова изрично предупреди, че на годишна база ръстът започва да става много голям. За сравнение разходите за персонал в края на 2021 г. възлизаха на 13, 1 млрд. лв.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.