Прецедент: Четирима депутати влизат в парламента

0

Четирима министри може да се върнат като депутати в групата на ПП-ДБ, след като правителството бъде заменено от служебно. Подобен прецедент има за първи път, тъй като сега Народното събрание няма да бъде разпускано, а ще е постоянно действащо до клетвата на депутатите от новия 50-и парламент.

А местата на министрите и премиера на банките винаги се пазят, стига в тази патова ситуация да не останат по покана на Румен Радев и като служебни министри.

Засега се очаква премиерът акад. Николай Денков и министрите Асен Василев, Андрей Цеков и Атанас Славов да заседават отново като депутати. А колегите им, които влязоха на техните места, ще трябва да напуснат парламента.

На мястото на Николай Денков депутат от Шумен стана Бюнямин Хасан, който е бил и в 42-ото, и 43-ото НС, но от ДПС, а в последните години е бил секретар на община Хитрино.

Бившият областен управител на Хасково Катя Панева пък следва да излезе заради финансовия министър Асен Василев. Името на Панева за здравен министър беше в папката, която Мария Габриел даде на президента за несъстоялата се ротация.

Тя е от ДСБ, което ще намали с един броя на депутатите на “Демократична България” в полза на тези на “Промяната”. Но разликата веднага ще бъде компенсирана с връщането на Атанас Славов, който е от ДБ. Когато той стана правосъден министър, на мястото му от Стара Загора влезе Радослав Василев от ПП.

Така ще се запази съотношението на силите между двете формации в групата. ПП има 37 депутати, а ДБ – 26. “Най-вървежната” листа на ПП-ДБ обаче се оказва тази в 24-и столичен МИР начело с Христо Иванов.

От нея вече три пъти са влизали нови попълнения в парламента. Първо още в самото начало на мандата, когато Лена Бориславова се отказа да е депутат, за да се посвети на партийна дейност и майчинство. Замести я Петър Петров, който пък след това стана зам.-шеф на ДАНС.

От същия столичен район се закле като депутат и регионалният министър Андрей Цеков. С неговото връщане от парламента трябва да излезе Мирослава Петрова, която е съосновател на Антикорупционния фонд.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.