Принц Хари лекува нервите си с шаманска отвара

0

Аяуаска съдържа халюциногенни растения от джунглите в Южна Америка, употребата ѝ е обявена за незаконна във Великобритания, Канада и САЩ

Принц Хари нагази във все по-дълбоки води на психичното здраве. След като в мемоарите си призна, че е разчитал на кокаин, марихуана и халюциногенни гъби, за да успокоява нервите си, наскоро разкри своя опит с аяуаска.

Това е билкова отвара, която първоначално се е използвала за шамански ритуали в джунглите на Перу, Боливия и Еквадор, но опитали въздействието ѝ пътешественици я превръщат през последното десетилетие в лечебно средство за изпаднали в депресия хора в цял свят. Хари обсъди въздействието ѝ с доктор Габор Мате, който е специалист по травми в детството, оказващи въздействие върху целия живот. Което обяснява и защо принцът се съгласява да го приеме в дома си в Калифорния за откровен разговор, макар и специалистът да има противоречива репутация. Той е роден в Унгария и практикува в Канада, като използва аяуаска за лечението на свои пациенти, страдащи от психични заболявания, макар отварата да не е разрешена за приложение там, както и на много други места по света. Въпреки това тя се предлага като част от скъпоструващи терапевтични семинари или пътувания, които се рекламират в интернет.

Хари смята, че ранната загуба на майка му, когато е само на 12 г., и липсата на адекватна подкрепа от страна на баща му в този тежък момент са виновни за

психическото му неблагополучие в младежка възраст

и опитите му с различни упойващи вещества. Той се чувствал по-различен от останалите членове на британското кралско семейство. Имал усещането, че живее в балон, откъснат от света, който се опитвал да пробие, но успял чак след като се подложил на терапия. За употребата на кокаин принцът казва, че не му е помогнала, но марихуаната го е направила. Особено силно било въздействието на аяуаска, която в повечето случаи се приема като част от специален ритуал.

“Започнах да го правя като развлечение и след това осъзнах колко е добре за мен. Бих казал, че това е една от основните части от живота ми, която ме промени и ми помогна да се справя с травмите и болките от миналото”, призна Хари. Той сравни въздействието като почистване на предното стъкло на автомобила или премахване на филтри, променящи изображения в социалните мрежи, след което започваш да виждаш по-ясно нещата. “Премахна всичко и ми донесе усещане за релаксация, освобождаване, комфорт, лекота, която успях да задържа за определен период от време”, обясни принцът пред Габор Мате.

Тъй като разговорът им бе излъчван онлайн, търсенето на информация за аяуаска в интернет рязко се увеличи

Наложи се специалисти да предупредят, че употребата на отварата е опасна и обявена за незаконна във Великобритания, Канада и САЩ. Британският психиатър Макс Пембъртън коментира пред в. “Дейли мейл”, че твърденията на Хари са крайно безотговорни и явно той не осъзнава до какви последици може да доведе “промотирането на още една шарлатанска терапия”. Сходно мнение защити пред вестника и лелята на 29-годишна англичанка, която се самоубива след тежка психоза, получена след приемане на аяуаска в Перу. Смята се, че в Обединеното кралство има поне още два такива случая.Става въпрос за хора, които специално пътуват до джунглите в Южна Америка, за да вземат отварата по време на шамански ритуали. Тя

се прави от кората на лозовото дърво

Banisteriopsis caapi и листа от храста Psychotria viridis, които имат халюциногенни свойства. Твърди се, че променя състоянието на възприятията, усещанията и дори съзнанието, тъй като действа директно върху нервната система.

Първоначално е използвана от шамани за лечение и религиозни ритуали, но след като английският тв водещ Брус Пари, който прави документални филми за отдалечени части на света, разкрива въздействието ѝ, тя става интересна и сред търсещите алтернативно лечение за психичните си проблеми хора. През последните години започва да се прилага дори за намиране на просветление при сложни житейски ситуации.

И докато в западните държави все повече психеделични вещества като аяуаска се забраняват, тъй като се смятат за опасни, места за екскурзии в отдалечени части на света, където хората могат свободно да опитат от тях, се рекламират широко онлайн. Увеличават се и разказите на известни личности, които вече са го направили.

Сред тях например е музикантът Стинг, който определя аяуаска като най-истинското религиозно преживяване, което някога е имал. Почувствал, че

нещо преминава през всяка клетка в тялото му и го свързва с целия космос

На актрисата Линдзи Лоън пък отварата помогнала да се освободи от болезнени неща от миналото.

Тъй като манията по нея става все по-голяма, няколко научни екипа се заемат да проучат въздействието ѝ. Преди три години Центърът за психеделични изследвания към Импириъл колидж в Лондон тества 13 доброволци, като следи основно как се променя мозъчната им дейност. Установява, че тя става хаотична и непредсказуема, което основно се дължи на диметилтриптамин (ДMT) – един от най-силните природни халюциногени. При някои хора се появява силно чувство за еуфория и просветление, но други се оплакват от тревожност и паника. Има по-силен ефект на халюциногенните гъби, но все още не може да се каже дали наистина може да лекува депресия, както се опитват да докажат някои учени в Канада.

Те работят за биотехнологична компания, която се опитва да създаде аяуаска на хапче.

По този начин ДМТ ще стане легално за употреба и достъпно, тъй като търсещите лечение за своите психически проблеми няма да трябва да пътуват до джунглите на Амазония и да участват в шамански ритуали.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.