Приятелката на убития психолог с шокираща изповед: Ходехме на пръсти

0

„Ходехме на пръсти. Страхувах се да се засмея, да говоря високо, дори да пусна кафемашината от 14 до 16 часа. Стараехме се всякак да не провокираме този човек“. Това разказа в студиото на „Преди обед“ по bTV Нина Райчева – приятелката на застреляния от съседа си Иван Владимиров.

Десет дни тя гостувала на Нав през декември – Нина живеела във Варна, а Нав – в София. Спомня си също, че си изпуснала на пода кутията за очила и много се притеснила. 

„Недоумявам защо човек, за когото разбирам, че е бил уволнен от МВР и е имало толкова жалби срещу него, продължава да има оръжие? За мен всички, които са позволили този човек да има оръжие, са съучастници“, казва Райчева в емоционално интервю пред Деси Стоянова.

Във вечерта преди убийството двамата трябвало да гледат „Животът е прекрасен“ в Народния театър, но представлението било отменено. „Решихме да отидем да хапнем. Благодарна съм за това, защото ми даде повече време с него в последните му мигове. Първоначално планът беше да се приберем заедно, но той беше болен и искаше да си почине. Изпрати ме до нас, целуна ме и се качи на колелото. След това се е случила трагедията. Много пъти си мислех дали съм можела да предотвратя случилото се“, спомня си жената през сълзи.

За отношенията със съседа, Нав искал да говори с останалите съседи, за да направят подписка, но в краен случай планирал да се изнесе. 

За запознанството ѝ с психолога Нина Райчева разказва: „Една моя колежка беше публикувала негов текст. Аз се очаровах и го издирих, изпратих му покана за приятелство. Прочетох книгата му и във всеки един разказ разпознах частица от себе си. Изпратих му гласово съобщение и той поиска да се видим. Той дойде във Варна и така се запознахме“. 

„Той много държеше на близките си. Трябва да продължа наследството му. Да направя всичко по силите си хората да разберат, че той е един от най-красивите хора, които съм познавала. И е един от най-талантливите писатели на тази планета. Искам да запомня Иван като човека с най-широка усмивка. Той се усмихва с лицето си, душата си и очите си“, споделя още приятелката на убития психолог. Затова и създала фейсбук група „С любов за Нав“. Всички възможни неща, свързани с паметта на Нав, ще бъдат публикувани там“, заяви тя. 

„Убиецът му не трябва да излиза на свобода. Този човек очевидно е опасен. Хората, които са съдействали този човек да има оръжие, също трябва да понесат отговорност. Трябва да има промяна в закона“, категорична е Нина Райчева.

Психологът Иван Владимиров – Нав беше убит с един изстрел в главата, а за престъплението бе задържан негов съсед – 52-годишният бивш полицай Румен Тонев, с когото имали изострени отношения. От 2020 г. имало и сигнали, основната част от които били от извършителя по отношение на действия на майката на жертвата. Сигналите не били за насилие, а по битови въпроси – шум, цапане на общите части и други подобни. Убийството бе извършено със законно притежавано оръжие.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.